szo. márc 23rd, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Magyarországon a legnépszerűbb árnyékolási eszköz a redőny.Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

motoros redőny

A redőnyök anyaga

 

Leggyakrabban műanyag vagy alumínium redőnyökkel találkozhatunk a piacon, a régen közkedvelt fa redőnyök már nem igazán jellemzőek. Ennek az az oka, hogy a fa redőnyöknek nagy a súlya, valamint feltekerve a helyigénye is magasabb, mint a műanyag vagy alumínium társainak. Ezen kívül a fa redőny speciális kezelést igényelne, mivel a fel és lehúzáskor a lamellák egymáshoz dörzsölődnek, ami miatt gyorsan elkopnak. Természetesen létezik még faredőny, de a fentiek miatt jóval drágábban juthatunk hozzá.

 

A műanyag redőnyök könnyebbek mint az alumínium, ezáltal könnyebb a mozgatásuk. Emiatt az alumínium redőnyöknél gyakrabban jelenik meg az automatizálás.

A műanyag hátránya, pont a könnyűségéből adódik. A szél könnyebben tudja mozgatni, akár a vezetősínből is kiakadhat.

Biztonsági szempontból az alumínium sokkal jobb választás. Egy átlagos műanyag szerkezet akár kézzel is könnyen kiakasztható a vezetősínből.

Fontos megemlíteni, hogy alumínium redőny esetében az anyagminőség viszonylag egységes, addig a műanyag redőnyöknél a gyártástechnika miatt akadhatnak eltérések.

Emiatt fontos, hogy megfelelő, garanciával rendelkező típust válasszunk.

 

Magyarországon annyira nem jellemző, de külföldön találkozhatunk acélredőnyökkel is. Ezek rendelkeznek minimális hőszigetelő képességgel is.

Hogyan válasszunk?

 

A választásnál több szempontot kell figyelembe vennünk, hogy biztos jó döntést hozzunk. Az egyik ilyen kérdés a redőnyök tengelyének anyaga. Ez lehet műanyag vagy acéllemez is, nyilván az utóbbi lényegesen masszívabb, és tartósabb, viszont drágább is.

Fontos miből készülnek a redőny lemezek. Itt a tengelyhez hasonlóan az alumínium költségesebb, viszont érdemes elgondolkodni rajta, mivel a műanyag jóval érzékenyebb az UV sugárzásra, és egy gyengébb kivitel könnyen vetemedhet is. Ha szeretnénk hőszigetelést is megoldani a redőnnyel, már erre is van lehetőségünk. Ma már elérhető olyan verzió, ahol a redőny lemezek hőszigetelő anyaggal vannak megtöltve.

A vezetősín anyaga sem mindegy, mivel ezek múlik, hogy a fel és lehúzás, valamint szeles időben a mozgás mennyire hangos. A gumibetétes vezetősín stabilan tartja a redőnyt, így könnyen és kis zajjal mozgathatóak.

Az árnyékolókról általánosságban elmondható, hogy ahány cég annyi ár. Ablakoknál és redőnyöknél az összegeket nagyban befolyásolja a méret, az anyaghasználat, az elektronika stb. kérdése is. Ezért fontos, hogy az árajánlat mindenre kiterjedő legyen. Gondoljuk arra is, hogy a későbbiekben szeretnénk e automatizálni az árnyékolókat, és hogy a kiválasztott termék egyáltalán alkalmas e erre. Kérdezzünk rá minden apróságra, így garantáltan nem ér majd meglepetés.

http://www.redonywebshop.hu/

Hogy építik be a redőnyt?

 

Többféle beépítési mód létezik, más előnyökkel és hátrányokkal. Két fő lehetőség van

  • Külső redőnytok
  • Belső redőnytok

 

Külső redőnytok

külső redőnytok

A falszerkezeten kívüli toknak két nagy előnye van. Az egyik, hogy bármikor elvégezhető az árnyékolók beszerelése, akár évekkel az ablakcsere után is. A másik, hogy ennél a beépítésnél nem keletkezik hőhíd.

Fontos megemlíteni, hogy hiba esetén a szerelés is könnyebben megoldható, mint a belső toknál.

Sokan a megjelenése miatt nem kedvelik ezt a típust, pedig manapság már sok féle formában és méretben kapható külső tokos redőny, sőt akár vakolható változatot is beépíthetünk. Utóbbi persze csak akkor opció, ha éppen teljes felújítást végzünk, vagy építkezünk, hiszen egy redőny telepítés vagy csere miatt nem érdemes újravakolni az egész házat.

A külső toknál számításba kell venni, hogy valamennyire csökkenni fog a nyílás mérete, de ez toktoldóval könnyen kiküszöbölhető.

Ha emellett döntünk, akkor kívülről a külső falsíktól kell elkezdeni kiszámolni a méreteket, figyelembe véve a falra kerülő szigetelést is (amennyiben felújítunk vagy építkezünk)

A redőnytok szélessége az ablak beépítési síkját is meghatározza.

Mivel ez a típusú redőnyszekrény közvetlenül ki van téve az időjárásnak, célszerű masszív, tartós anyagot választani. Ez lehet alumínium akkor is, ha maga a redőny műanyag.

 

Belső redőnytok

belső tokos redőny

Régi építésű házaknál gyakran találkozhatunk belső tokos redőnyökkel. Az ablak fölött egy belülről nyitható nyílásban került elhelyezésre a redőny, közvetlenül az ablak fölött.

Ha ilyen házat újítunk fel, akkor célszerű, és egyszerűbb megoldás belső tokos redőnyben gondolkodni, de természetesen új építésnél is választhatjuk ezt a típust.

Esztétikai szempontból is előnyös, hiszen a falsíkon belüli szerelés miatt, a tok kívülről egyáltalán nem látható sem a homlokzaton, sem az ablakkávákban.

Ennél a beépítésnél a redőnyszekrényt az áthidalókkal összehangoltan kell telepíteni.

A fő problémát az jelenti, hogy az ablakok fölötti vasbeton áthidalók gyengébb hőszigetelő képességgel bírnak mint a fal többi része, ezért itt potenciális hőhíd alakulhat ki. Ezért fontos, hogy a belső tok úgy kerüljön beépítésre, hogy a szükséges szigetelésnek is maradjon hely.

Belső toknál egyébként kétféleképp történhet a beépítés: a nyílászáró fölé, vagy elé. A felső tokos megoldás régen volt jellemzőbb, ilyenkor a redőnyt az ablakkal együtt szállítják. Ennek hátránya, hogy a beépített nyílászárót nem lehet annyira stabilan rögzíteni (természetesen nem esik ki a falból) valamint a belső falon az idő múlásával kirajzolódnak a hajszál repedések a tok körül. Ezt a típust ma már nem igazán alkalmazzák. 

Manapság a külső és a belső redőnytok között lényegében annyi a különbség, hogy vakolható vagy sem, illetve hogy hol van elhelyezve. Az ablakok rögzítése így minden ponton megoldott.

 

Tanácsok redőny vásárlás előtt

 

  • Tervezzük meg előre, hogy hova és milyen árnyékolót szeretnénk. Kell e bele szúnyogháló, akarjuk e a későbbiekben automatizálni. Lehetőleg ne a beépítéskor jöjjenek elő az ötletek, hiszen ilyenkor már csak plusz költségek árán tudunk változtatni.
  • Ha motoros redőnyt választunk fontos, hogy a kivitelező cég helyezze üzembe, ne mi kísérletezzünk vele, ezeket a típusokat ugyanis megfelelően “be kell tanítani”.

Ez annyit jelent, hogy be kell állítani a redőnyök két végállását.Fontos, hogy a motoros redőny külön áramkörre legyen kapcsolva, így elkerülhető, hogy más elektromos eszköz bekapcsolja a redőnyt.

  • Nagyobb nyílászárók esetén vagy szélesebb lamellákkal ellátott redőnyt, vagy speciális merevítőkkel rendelkező típust célszerű választani. 

Az egymásba kapcsolódó lamellák között egy szellőző lyuk sor található, szélesebb kivitelnél azonban sokkal kevesebb ilyen sorral találkozunk. Ilyenkor kérhetünk speciális szellőző profilt a gyártótól. A másik megoldás a több fény és levegő áramoltatásnak lehúzott állapotban a buktatható redőny. Ennél a típusnál egy sínezésnek köszönhetően a redőny a függőleges síktól előre mozdítható.

  • A redőnytoknál fontos megemlíteni, hogy minél nagyobb a redőny mérete, annál nagyobb tokra van szükség, ezért gondoljuk át előre hogy hogyan fog beépítésre kerülni, hiszen el kell férnie.

https://www.fix24.hu/ablakos

 

By Nixa