sze. márc 13th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Kétség kívül a szénmonoxid mérgezés az egyik legrettegettebb dolog, ami a fűtési szezon idején előfordulhat. Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy pontosan mi okozza, és mit tehetünk ellene.

Mi is a szénmonoxid?

 

A szénmonoxid vagy CO egy színtelen, szagtalan gáz, amely jellemzően fa, földgáz, szén, faszén, fűtőolaj stb. égésekor keletkezik. Erősen mérgező, és mivel a jelenlétét nem érzékeljük, gyakran csendes gyilkosnak is hívják.

Jellemzően felfelé száll, de fontos tudni, hogy a levegővel könnyen keveredik, ezért rétegződést nem mutat, vagyis nem gyűlik össze egy helyre (plafon).

Statisztikák szerint évente közel 30 ember szenved halálos szén-monoxid mérgezést Magyarországon. A lehetséges veszélyforrások az olyan készülékek amelyek fosszilis tüzelőanyagot használnak a működésükhöz, pl:

  • kazánok
  • konvektorok
  • tűzhelyek
  • vízmelegítők
  • kandallók és cserépkályhák
  • vegyes tüzelésű kazánok
  • faelgázosító és pellet kazánok

valamint a belső égésű motorral működtetett gépek

  • motorkerékpárok
  • fűnyírók
  • gépkocsik

 

Természetesen ha a fenti készülékek, és gépek rendszeres karbantartással üzemelnek, valamint szakszerűen lettek bekötve, akkor a szén-monoxid mérgezéstől nem kell tartani.

 

Milyen hatással van a szervezetre?

 

A szén-monoxid kb 240-szer erősebben kötődik a vérben lévő hemoglobinhoz, mellyel carboxy-hemoglobint alkot, és megakadályozza az oxigén megkötését.

Enyhébb esetben rosszullétet okoz, súlyos mérgezésnél azonban akár halált is.

A mérgezés tüneteit az oxigén hiány okozza, súlyossága attól függ, hogy mekkora a vérben lévő szén-monoxid koncentráció.

 

A tünetek a koncentrációtól függően alakulnak. Az enyhe mérgezés tünetei a fejfájás, szédülés, émelygés, hányinger és hasfájás. Minél több szén-monoxid kerül a levegőbe, annál erősebb tünetek jelentkeznek, az előzőek után átmeneti látászavar, eszméletvesztés, majd végső esetben a halál.

Előfordulhat, hogy nagyon enyhén vagy észrevétlenül jelentkezik a szén-monoxid mérgezés, ilyenkor a későbbiekben is jelenhetnek meg tünetek. Ilyen lehet pl a zavarodottság, emlékezetkihagyás, vagy a koordinációs zavarok.

A mérgezést elszenvedők többsége nem szenved maradandó károsodást, azonban kis százalékban előfordulhat maradandó agy és idegrendszeri károsodás.

A szén-monoxidra különösen a kismamák,csecsemők, kisgyermekek valamint az idős és beteg emberek érzékenyek.

 

Otthonunkban több jelenség is utalhat szén-monoxid jelenlétére. Ha az alábbiak közül bármelyiket is tapasztaljuk, sürgősen keressünk fel szakembert.

 

  • Kormozódás a kémény bekötéseknél és a kémény vonalában, valamint a falakon.
  • A házban lakó kisállatok váratlan megbetegedése vagy halála
  • Fejfájás és szédülés, ami a lakást elhagyva enyhül vagy elmúlik, a lakásban pedig ismét visszatér
  • Szezonális (fűtési időszakban) jelentkező mérgezési tünetek
  • A család több tagjánál egyszerre kialakuló hasonló mérgezési tünetek.

 

Fontos, hogy a gázkészülék meghibásodásából fellépő szén-monoxid beáramlásnak nincsenek előjelei, ilyenkor kizárólag egy szén-monoxid riasztó mutatja ki a levegőben lévő káros anyag jelenlétét.

Hogy jut be a szén-monoxid a lakásba?

 

Fontos, hogy a szén-monoxid beáramlásáért nem minden esetben a kémény a felelős. A kéményből nem jut vissza füstgáz a lakótérbe, a szén-monoxid a gázkészülékben keletkezik!

Gyakran a lakások elégtelen levegő ellátása okozza a bajt. 

Egy rendeltetésszerűen használt és megfelelően karbantartott készülék esetében NEM juthat a lakótérbe szén-monoxid. 

A szén-monoxid a tökéletlen égés során keletkezik, ennek pedig alapfeltétele, hogy az égés nem megfelelő oxigén ellátottság mellett történik.

Régi épületeknél gyakori hiba, hogy nyílászáró csere után a tökéletesen záródó ablakok megakadályozzák a lakás levegőellátását. A helyzetet súlyosbíthatja ha a lakás légterében valamilyen szívóberendezés is üzemel. Ilyenkor a jól záródó ablakok, valamint a működő elszívók miatt, a gázkészülék működéséhez szükséges levegő a kéményen áramlik vissza, ami tökéletlen égéshez vezet. Ez gyakran már olyankor bekövetkezik, mielőtt a gázkészülék visszaáramlás kapcsolója leállítaná a berendezést.

Emellett fontos, hogy minden olyan tényező ami a kémény huzatát csökkenti kockázatot jelent. Előfordulhatnak olyan időjárásbeli körülmények, amelyek befolyással vannak a huzatra, még tökéletes állapotú kémény esetében is.

Természetesen az említett tényezők fennállása nem jelentenek biztos szén-monoxid mérgezést, de növelik a kockázati faktorokat.

 

Hogy kerülhető el a szén-monoxid mérgezés?

 

A szénmonoxid riasztó egy hasznos, és életmentő berendezés, de a legfontosabb a kiváltó okot megszüntetni. Természetesen mivel színtelen, szagtalan gázról beszélünk, fontos a riasztó használata, de ha egyszer felmerült a probléma, vagy akár a legkisebb gyanú fennáll a veszélyre hívjunk szakembert!

https://www.fix24.hu/futesszerelo

Emellett az alábbi dolgokat tehetjük a megelőzés érdekében

  • Kerüljük a nyitott égésterű gázkészülékek használatát
  • Biztosítsunk megfelelő légellátást
  • Az elszívó berendezésekbe szereltessünk biztonsági nyomáskülönbség kapcsolót
  • Ellenőriztessük rendszeresen a kéményeket
  • Legalább a fűtési szezon előtt nézessük át a fűtő berendezéseket szakemberrel
  • Ha nyitott égésterű berendezésünk van, ügyeljünk rá, hogy a fali szellőzők átjárhatóak legyenek. Amennyiben nincs kiépített szellőzőrendszer, nyitott ablaknál üzemeltessük a készüléket.
  • Ne járassuk az autó vagy motorkerékpár motorját zárt garázsban
  • Telepítsünk szén-monoxid riasztót, ha kell a lakás több pontjába is

 

Mit kell tudni a szén-monoxid érzékelőkről?

 

co érzékelő

A piacon rengetegféle szén-monoxid érzékelőt találunk, az olcsótól a drágább változatokig. Sajnos vannak köztük teljesen hatástalan darabok is. Ezeket úgy tudjuk elkerülni, ha a csomagoláson a tulajdonságaira és az üzemeltetésre vonatkozó EN50291:2001 számot látjuk. Emellett érdemes a gyártó honlapján is utána nézni a terméknek, hogy valóban rendelkezik e tanúsítvánnyal. A megfelelő készülékek gyártói minden esetben szigorú minőségbiztosítási rendszerrel rendelkeznek.

A megfelelően működő, hatékony készülékek jellemzően drágábbak, viszont mivel az életünkről van szó, soha ne az ár legyen a döntő tényező.

A szén-monoxid érzékelők pozitív és negatív listája letölthető az alábbi linken

http://fogyasztovedelem.kormany.hu/node/7984

 

A korszerű szén-monoxid érzékelők az emberi egészségre nem ártalmas mennyiségű szén-monoxid jelenléte esetén nem riasztanak, kis koncentrációnál pedig csak abban az esetben riaszt, ha a szénmonoxid jelenléte annyi ideig van jelen, hogy a későbbiekben felléphet a mérgezés.

Minél nagyobb a CO koncentráció, annál rövidebb időn belül kapunk riasztást.

 

Fontos tudni, hogy a szén-monoxid riasztó csak abban az esetben működik tökéletesen, ha megfelelően van elhelyezve.

 

Mire figyeljünk?

 

  • Célszerű légzési magasságba elhelyezni, mivel belégzéssel kerül a szervezetbe a gáz.
  • A korai észlelés érdekében érdemes a kazán közvetlen környékére elhelyezni, a kazántól 1-2 m-re, és úgy beállítani, hogy a hangját a hálószobában is halljuk.
  • Nagyobb lakások esetében inkább helyezzünk el több érzékelő berendezést a maximális biztonság érdekében.
  • Hálószobában érdemes az ágy magasságába elhelyezni a berendezést.
  • Lehetőleg ne tegyük olyan helyre, ahol a huzat, vagy légáramlat befolyásolhatja a működést, valamint kerüljük a szekrénybe, vagy szekrény alá helyezést.

 

Mi a teendő, ha megszólal a riasztó?

 

Először is nyissunk ki minden ablakot, majd kapcsoljuk le a fűtő berendezést. A visszakapcsolást addig tilos megtenni, amíg szakember át nem vizsgálta.

A lekapcsolás után menjünk ki a házból/lakásból, és természetesen győződjünk meg róla, hogy mindenki elhagyta az épületet.

Amennyiben a mérgezés bármelyik tünetét érezzük, azonnal hívjuk a mentőket.

 

 

By Nixa