pén. márc 15th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Amint beköszönt a hűvösebb idő, nincs is jobb, mint egy hosszú fárasztó nap után a kandalló előtt elszürcsölni egy bögre forró teát, vagy forralt bort. A látványon és a hangulaton kívül fűtési szempontok miatt is sokan döntenek kandalló mellett, azonban nem árt néhány dologgal tisztában lenni. Abban mindenki egyetért, hogy a kandalló nem tartozik a legkényelmesebb fűtési módok közé, hiszen fát kell behordani hozzá, időnként tenni kell tűzre, kormolni, karbantartani, figyelni kell rá. Viszont az is kétségtelen, hogy a nappali közepén lévő kandalló hangulata semmihez sem fogható, és a hőtartó képességéről sem szabad megfeledkezni.

Kandalló típusok

Vízteres kandalló

 

Az ilyen típus tulajdonképpen a kandalló és a kazán keresztezése, ami a fűtésrendszerre köthető, így akár a ház komplett fűtését megoldhatjuk – sőt akár a használati meleg vizet is fűthetjük vele.Magyarországon ez a fajta a népszerűbb, hiszen a legtöbb épület rendelkezik valamilyen korábban kiépített vízteres rendszerrel. Működése egyszerű és praktikus. A hagyományos kályháktól annyiban tér el, hogy a tűzteret, a kazánokhoz hasonlóan, víz veszi körül. 

Többféle típus elérhető vízteres kandallókból amelyeket a tüzelés módja, vagy a működési elv alapján csoportosíthatunk.

https://www.fix24.hu/blog/kandallo-arak-es-a-leggyakrabban-felmerulo-kerdesek/

Mivel tüzelhetünk?

  • pellet
  • fa
  • szén

Működése alapján pedig megkülönböztetünk nyílt és zárt rendszerű fajtákat.

A nyílt rendszerű vízteres kandalló egy hőcserélőn keresztül adja a hőt a központi rendszernek vagy puffertartálynak, vagyis a kandalló nincs közvetlenül a rendszerhez kötve. Ahhoz hogy ez hatékonyan működni tudjon egy legalább 50 literes tágulási tartályra van szükség, amit a hálózati vízvezetékhez kell kapcsolni. Így a kandalló folyamatosan megkapja a szükséges víz utánpótlást.A zárt rendszerű kandallónál a kandalló a fűtési rendszerre van kötve és szivattyú segítségével adja át a termelt hőt, ezért nincs szükség tágulási tartályra.Kis méretű és viszonylag gyorsan szerelhető, külön pozitívum, hogy a tűzteret egy kis ablakon keresztül látjuk, ezért barátságos, meleg hangulatot áraszt.Olcsóbb, mint egy hagyományos kandallót építtetni, viszont közel sem olyan látványos.

Légfűtéses kandalló

Ha építkezünk, akkor mindenképp érdemes számításba venni a légfűtéses rendszert. A vízteres kandallóhoz hasonlóan, a légfűtéses is alkalmas a teljes ház fűtésének kielégítésére akár nagyobb méretű ingatlan esetén is. 

Sokan úgy gondolják, hogy a légfűtéses kandalló csak a közvetlen környezetében tudja befűteni a teret de ez nem igaz. A hatékony fűtés érdekében légcsatornákat kell kiépítenünk, melyek a kandalló által felmelegített levegőt szállítják a helyiségek között. 

A légcsatornáknak két fajtája van. Az egyik a gravitációs csatorna, amely a meleg levegő felfelé áramlását használja ki, viszont maximum 5 méteres távolságba tudja azt elszállítani.

A másik típus a ventilációs csatorna, ahol beépített ventilátorok segítik a meleg levegő áramlását. A gravitációs csatornával szemben ennek előnye, hogy kisebb csövekkel megoldható a kiépítése, hátránya viszont, hogy a ventilátorok nem teljesen zajtalanok.

Emellett sajnos mindkét típus hátrányai közé sorolható, hogy a meleg levegővel együtt a szagokat és a hangokat is rendkívül jól továbbítják, ezért a kandallóban keletkező esetleges égett szagot valószínűleg az egész házban érezzük majd.

Mindezek ellenére fontos megemlíteni, hogy a légfűtéses típus kiépítése, a hozzátartozó levegő elvezető rendszerrel együtt, kevesebbe kerül, mint egy hagyományos vízteres rendszer. Sajnos használati meleg víz fűtésére nem alkalmas, és a vízteres rendszerrel ellentétben, sokkal hamarabb ki is hűl a lakás.

Nyitott tűzterű kandalló

 

klasszikus kandalló

A nyitott kandalló bár látványos, fűtés szempontjából rendkívül pazarló, mivel az eltüzelt fának legjobb esetben is csak a 15-20%-át tudja hőként  hasznosítani.

Üzemeltetéséhez nagy kéményre van szükség, ezért a kiépítése is macerás, emellett nem túl biztonságos, hiszen a tűzből kipattanó szikrák és izzó fadarabok könnyen tüzet okozhatnak a környező bútorokban és kárpitokban. 

Használata folyamatos felügyeletet igényel, és bár rendkívül hangulatos, kisgyermekes családoknak egyáltalán nem ajánlott baleset veszélyessége miatt.

Zárt tűzterű kandalló

zárt terű kandalló

Egyszerűen felismerhető, lényegében minden kandalló, ahol egy üvegajtó mögött van az égéstér, azt zárt terűnek tekinthető. A nyitott kandallókkal ellentétben itt már jó hatásfokon üzemeltethetjük, akár az égéshő 80%-át felhasználhatjuk. A szabályozásoknak köszönhetően kötelező a névleges teljesítmény feltüntetése a terméken, mely az átlag üzemelés során leadott teljesítményt jelöli. Mindenképp olyan terméket válasszunk, amin találunk erre vonatkozó információt.

A zárt típusúak tűztere jellemzően kazánlemez vagy vas öntvény, ajtajuk pedig hőálló üveg. Mivel a tűz el van zárva, ezért nem kell tartani a nyitott kandallóra jellemző szikrák és fadarabok kipattogásától sem.

A tűztér bármilyen anyaggal körbe építhető, jellemzően téglát, vagy valamilyen terméskövet szoktak beépíteni, ez a hatásfokot nem befolyásolja, csupán ízlés kérdése, hogy mit választunk.

Elektromos kandalló

elektromos kandalló

Sok ingatlan esetében kivitelezhetetlen a hagyományos kandallók kiépítése. Az ilyen otthonokba lehet megoldás az elektromos kandalló. 

A legtöbb elektromos kandallóhoz csupán egy konnektorra van szükség, tehát az üzembe helyezéséhez nem kell szakember.

Legnagyobb előnye, hogy használatkor nem keletkezik semmiféle égéstermék, emiatt lényegesen tisztább és kényelmesebb megoldás. 

A legtöbb ilyen készülék a tűz imitálásán kívül hő leadásra is képes, de ez közel sem annyira hatékony, hogy elsődleges fűtésként használjuk, viszont kiegészítésként kiváló alternatíva, hiszen számos modell képes akár 2kW hőleadásra is.

A legnagyobb hátránya sajnos pont ebből fakad, hogy elég jelentős a fogyasztása. Azonban ha a fűtő funkciót nem használjuk, akkor jóval takarékosabban üzemeltethető.

https://www.praktiker.hu/epuletgepeszet-futes-hutes/elektromos-futes-kulteri-futes/elektromos-kandallo

 

A kandallók veszélyei

Fontos, hogy a bekötést minden esetben bízzuk szakemberre, mivel bármelyik típus mellett döntünk, körültekintéssel kell kiépíteni.

Ha korszerű és szakszerűen kivitelezett kandallónk van, akkor nem valószínű, hogy tartanunk kell bármilyen veszélytől, régi hibásan bekötött, vagy rosszul használt kandallóknál azonban előfordulhatnak kellemetlen és veszélyes jelenségek.

 

  • Szagok

 

A leggyakrabban előforduló kellemetlenség, ha erős szagot érzünk a kandallóból. Természetesen a fával és szénnel fűtésnek van egy jellegzetes illata, de ha kormos kátrányos szagot érzünk, akkor bizony valami gond van a kandallóval.

Jellemzően attól alakul ki, ha túl nedves tüzelőanyagot használunk, vagy túlságosan folytott a tűz, vagyis az égési hatásfok és a hőmérséklet alacsony.

Ha ezeknek utánanéztünk és a tüzelőanyag, valamint a hőmérséklet is megfelelő, akkor tanácsos szakemberrel átnézetni, hogy mi okozza a problémát.

 

  • Korom égés

 

A füstcsőben,tűztérben és kéményben olyan mennyiségben tud felhalmozódni a korom, hogy bizonyos tényezők hatására meggyulladhat.

A koromégést szinte minden esetben a nem megfelelő, vagy nedves okozza, de előfordulhat hogy valamilyen kivitelezési hiba miatt történik meg a probléma.

Ha kivitelezési hiba áll a háttérben, akkor valószínű, hogy a füstcső vagy a szigetelés nélküli kémény a ludas.

A koromégés miatt eltorzulhat a kandalló tűztere, korrodálódhat a füstcső, de súlyos esetben akár épülettűz is keletkezhet, ezért rendkívül fontos a szezononkénti karbantartás és ellenőrzés.

 

  • Fagáz robbanás

 

A fagáz bizonyos hőmérsékleten aktív láng nélkül is kialakulhat. Azért veszélyes, mert ha nagyobb mennyiségű levegővel kerül kapcsolatba, akkor felrobban. Bár a robbanás ijesztő, az életünket nem veszélyezteti, jellemzően csak a kitört kandallóüveg, és a kifújt tömítőzsinór problémájával kell szembenéznünk.

A robbanás elkerüléséhez érdemes a kandalló tűzterében aktív lángot tartani, emellett figyelni kell, hogy a pislákoló tűzre ne dobjunk brikett maradékot, fűrészport, vagy gallyakat, mivel ezeknek nagy a fajlagos felülete, emiatt gyorsan magas hőmérséklet keletkezik a kandallóban.

 

  • Mérgezések

Füstmérgezés

A füstmérgezés ritka jelenség kandallók esetében. Akkor fordulhat elő, ha nyitva marad a kandalló ajtaja, és a füstgáz nagy mennyiségben visszaáramlik a kéményből.

Ez a kémény hibája is lehet, általában a szükségesnél kisebb keresztmetszetű kémény okozza a problémát.

Fontos, hogy ha bármilyen visszaáramlást tapasztalunk a kéményből, akkor melegítsük fel a kéményt kevés újságpapír égetésével.

Emellett kiemelten figyeljünk rá oda, hogy a nem teljesen zárt kandalló tűztereket még égési levegő bevezető csatorna megléte mellett se üzemeltessük szagelszívóval, vagy központi porszívóval egy időben.

Szénmonoxid mérgezés

Bár rendkívül veszélyes jelenségről van szó, a mai korszerű és szigorú követelmények mellett csak ritkán fordul elő.

https://www.fix24.hu/blog/a-csendes-gyilkos-amit-a-szen-monoxidrol-tudni-kell/

A legtöbb modern kandalló teljesen zárt, emellett  nem a szoba levegőjét hasznosítja az égéshez, hanem kintről nyeri az oxigént, ezért a szénmonoxid visszaáramlásának esélye csekély.

A régebbi, egyszerűbb kandallók esetében is füstmérgezéssel együtt fordul elő, tehát szaggal és füsttel jár együtt.

Önmagában szénmonoxid mérgezés csak abban az esetben jöhet létre, ha a kandalló által elhasznált levegő miatt vákum keletkezik, és a kialakult alacsony nyomású térbe bekerül a készülék égésterméke. Ilyen készüléket célszerű korszerűbbre cserélni, majd rendszeresen ellenőrizni és karbantartani. Ha mindenre odafigyelünk, akkor a mérgezések 100%-ban elkerülhetőek.

 

Kandalló építéshez szakembert az alábbi linken talál

https://www.fix24.hu/kandallo+epito

 

 

By Nixa