szo. márc 9th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Elege van ez elérhetetlen, eltűnő szakemberekből, a végtelen problémákból, a rengeteg telefonálásból, idegeskedésből, kifogásból, magyarázatból ?
Teljes körű kivitelezés szolgáltatás az Ön személyes  szakértőjével

Kattints ide

Ha padlóburkolásról beszélünk, a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás a laminált padló.És bár egyszerűnek tűnik a lerakás, nem árt jobban körüljárni ennek a burkolatnak a tulajdonságait.

Mi is az a laminált padló?

Ma már rengeteg féle színben és vastagságban találunk laminált padlót szinte bármelyik barkácsáruházban.Maga a burkolat úgynevezett szendvics szerkezetű elem, egy HDF hordozórétegből, egy dekor valamint egy kemény, karc és kopásálló rétegből áll.Általában 6-12mmm vastagságban érhető el, és csaphornyos, egymásba akasztható, vagy pattintható – úgynevezett klikk rendszerű módokon lehet lerakni.Kopásállóság szempontjából a csempéhez hasonlóan többféle változatot találunk, az erősebb burkolatok akár az előszobába vagy a konyhába is elhelyezhetőek.Fontos tudni, hogy a laminált padlóburkolatok szögelés, csavarozás vagy ragasztás nélkül kerülnek beépítésre.

Miért válasszunk laminált padlót?

-A laminált padló előnye a többi burkolattal szemben, hogy szinte bármelyik korábban lerakott burkolatra ráhelyezhető, minimális kosszal jár, és rendkívül gyorsan elkészül.

-Rengeteg féle stílus és szín közül választhatunk, a különféle fa mintáktól a kőmintákon át, egészen a teljesen egyszínű lapokig.

-Szakszerű lerakás és aláburkolás esetén teljesen kiküszöbölhetjük a hanszigetelés kérdését is, így konfortosabbá, kényelmesebbé válik a burkolatunk.

-Könnyen tisztán tartható, akár nedves ruhával, vagy laminált padlóhoz való tisztítószerrel felmosható, és portaszító tulajdonsága miatt az allergiásoknak is jó választás lehet.

-Környezetbarát, mivel a parketta lakkal szemben semmilyen káros anyagot nem bocsát ki.

-Magas kopásállóságának köszönhetően rendkívül hosszú élettartamú, a műanyag felső rétegének köszönhetően nem repedezik és szárad össze az idő múlásával, mint a fa parketta.

-Padlófűtésnél is kiváló megoldás, amennyiben ragaszkodunk a meleg- burkolathoz. Bizonyos típusok kifejezetten ajánlottak padlófűtésre, csupán arra kell figyelnünk, hogy ebben az esetben más fajta alátétfóliát kell használnunk.

A laminált padló hátrányai

A könnyű lerakás, és pénztárca barát megvásárolhatóság ellenére érdemes számításba venni a hátrányait is.

A tökéletes kivitelezéshez elengedhetetlen a teljesen sík aljzat. Bár pár mm korrekciót el tudunk végezni az alátétfóliával is, de a legszebb végeredmény igényli a tükörsima felületet.

Bármennyire is prémium minőségű lapot választunk, sosem lesz olyan hatása mint az igazi fának. Bár a modern laminált lapok kiváló minőségűek, előfordulhat, hogy az évek múlásával kifakul, és a bútorok alatt más színe lesz mint ahol napfény éri. Ez a szoba átrendezésekor, vagy a bútorok cseréje esetén nagy probléma, ilyenkor akár a teljes padló cseréjére szükség lehet.

Laminált padló lerakása

Szükséges eszközök

  • dekopír, vagy kézi fűrész
  • derékszögű vonalzó
  • mérőszalag
  • ékek
  • ceruza
  • ragasztószalag

laminált padló lerakása házilag

Mint minden burkolatnál lerakás előtt az első feladat itt is az, hogy megvizsgáljuk a felületet ahova a laminált lap kerül. Ha rendelkezésre áll vízmérték akkor könnyebb dolgunk van, de ha nincs akkor egy hosszabb léc is megteszi. Ha 0,5cm-nél nagyobb eltérést találunk, esetleg lyukakat, vagy mélyedéseket, akkor érdemes az apróbb hibákat gletteléssel korrigálni, nagyobb szint beli eltéréseknél, pedig aljzatkiegyenlítést alkalmazni.

Második lépésként, mérjük fel a helyiséget ahova a burkolat kerül. Ha megvannak a méretek, indulhatunk megvásárolni a lapokat. A választásnak csak a képzeletünk és a pénztárcánk szabhat határt, rengeteg színből, és mintázatból választhatunk.

https://www.praktiker.hu/padlo-es-falburkolas/laminalt-padlo-parketta/laminalt-padlo

Tipp

Fontos, hogy a vásárlás után, minimum 48 órát pihentessük az adott helyiségben a lapokat, hogy átvegye a szoba hőmérsékletét és páratartalmát. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a padló összerakott állapotában fogja felvenni a környezeti tulajdonságokat, és előfordulhat vetemedni fog.

Harmadik lépésként a polietilén párazáró fólia lerakása következik, melynél fontos, hogy túl nyúljon az aljzaton, és kicsit fel hajoljon a falra is. A fóliákat célszerű 10cm átfedésekkel leteríteni és az illesztéseket ragasztószalaggal rögzíteni. A párazáró réteg után kell leteríteni a habfóliát. A legnépszerűbb a 2-3 mm es vastagság, de választhatunk jobb minőségű, alátét lemezeket is, ezek általában lényegesen drágábbak mint a hab fólia.Az hogy melyiket választjuk, több tényezőtől függ. Ha padlófűtésre kerül a laminált padló, akkor speciális, padlófűtéshez készült alátét lemezt, vagy iszappapírt kell használnunk. Emeleti szobák esetén ajánlott zajcsökkentő alátétet választani, olyan helyiségeknél pedig, ahol a szoba alatt pince vagy garázs van érdemes hőszigetelt lemezt lerakni.

https://www.praktiker.hu/padlo-es-falburkolas/alatetek-kiegeszitok

Negyedik lépésként az aljzatnak száraznak és tisztának kell lennie. A falakhoz kb 1 cm-es ékeket kell tenni, hogy biztosítani tudjuk a dilatációs hézagot, így a laminált padló a hőmérséklet változás miatti tágulásnál gond nélkül tud mozogni.

Az első sor  lerakását az ablakon jövő fénnyel párhuzamosan érdemes kezdeni, a belső saroknál. Sorban kell haladni, lerakás előtt érdemes megvizsgálni a lapokat hogy hibásak e.A második sor előtt érdemes 30 cm-t lemérni egy panelen, az átfedési távolság miatt.

A vágást fűrésszel végezzük, a leeső darabokat pedig tegyük félre, hiszen ez még jól jöhet a későbbiekben. Fokozatosan haladjunk soronként, csöveknél jelöljük be, és előre vágjuk ki a lapon a szükséges darabokat.

Ha készen vagyunk, jöhet a szegélylécek felhelyezése, ezekből választhatunk klipszes verziót, amit csak rá kell pattintani a félig lap alá helyezett elemre, de választhatjuk a legegyszerűbb megoldást, és felragaszthatjuk az erre a célra ajánlott, vagy stukkó ragasztóval a falra.

A laminált padló elkészülése után, azonnal használatba vehető, nem kell csiszolni és lakkozni sem.

Ha nem merünk belevágni, kérjük szakember segítségét!

https://www.fix24.hu/melegburkolo+-+parkettazo

Laminált padló árak
https://www.fix24.hu/blog/laminalt-padlo-arak-2019-ben/

Alátétek

habfólia 3mm 250Ft/m2

habfólia 5mm 550Ft/m2

thermo padlóalátét 350Ft/m2

XPS padlóalátét 250Ft/m2

párazáró fólia 250Ft/m2

alátétfólia padlófűtéshez 550Ft/m2

hullámpapír 150Ft/m2

thermo padlóalátét 400Ft/m2

puzzle padlóalátét 600FT/m2

vízzáró padlóalátét 550Ft/m2

parafa padlóalátét 1100Ft/m2

Összekötő elemek

PVC összekötő elem 200-600Ft/db

PVC sarok elem 200-600Ft/db

végzárók 150-400Ft/db

szegőléc kapocs 3800Ft/csomag

Lerakó szettek

lerakó szett 3000Ft/csomag

műanyag ék 700Ft/csomag

Laminált lapok

normál minőség 1800Ft/m2-től

közepes minőség 3500Ft/m2-től

prémium minőség 6500Ft/m2-től

Munkadíjak

laminált parketta lerakás 1500Ft/m2-től

aljzat kiegyenlítés 750Ft/m2

parketta bontás 1200Ft/m2

szegélyléc bontás 150Ft/m

szegélyezés 500Ft/m2

beton nedvesség mérés 5000Ft

By Nixa