sze. márc 27th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Régen a ház és ház körüli segítők alkalmazása a gazdag családok kiváltsága volt. Sok ház körüli munkát elláttak a segítők. 

A tehetős családok rendszerint takarítónőket, dadusokat, kertészt, és házvezetőnőt is alkalmaztak.

A legtöbb ember még mindig felesleges plusz kiadásként tekint az ilyen jellegű szolgáltatásokra, pedig számos előnye van, és napjainkban nem kizárólag a felsőbb rétegek kiváltsága.

Takarító

takarító szolgálat saját eszközökkel

Manapság a családok többségében mindkét fél dolgozik, a házimunka elvégzése pedig jellemzően a nőkre hárul. Ez gyakran egy “második műszakot” jelent, ami valljuk be fárasztó, különösen ha még a gyermekek körüli teendőket is el kell látni.

Ma már nem szégyen és nem is úri kiváltság takarítónőt alkalmazni, hiszen elérhető áron vehetjük igénybe a szolgáltatást. Ha ritkábban szeretnénk takarító szolgálatot alkalmazni, pl. csak az évszakonkénti nagytakarításnál, vagy az ünnepek előtt, már azzal is nagy terhet veszünk le a saját vállunkról, és értékes időt tudunk a családdal, vagy egyéb fontos tevékenységgel tölteni, de természetesen kérhetünk rendszeres takarítást is, amennyiben gyakrabban kell a segítség.

Érdemes számításba venni a takarító szolgálatokat felújítás vagy költözés után is, hiszen ilyenkor sok a tennivaló, és biztosan elkél a segítség.

 

Fontos tudni a takarító és a bejárónő közötti különbséget. A takarító jellemzően a lakás tisztán tartását végzi. Ebbe beletartozik az összes helyiség portalanítása, porszívózás, felmosás, nyílászárók és csempe felületek lemosása valamint a bútorápolás. Bizonyos esetekben kérhetjük a mosást is, azonban ilyenkor a munka csak a függönyökre és konyha ruhákra terjed ki. A házvezetőnő ezzel szemben több, bizalmasabb feladat elvégzését is vállalja, pl. a főzést, mosást, vasalást. A fenti tevékenységi körök a céges alkalmazásban lévő takarítónők feladataira terjed ki, a privát takarítónők háztartási teendői megegyezés szerint történnek. 

 

https://www.fix24.hu/takarito

 

Hogy válasszunk takarítónőt?

 

Az interneten rengeteg takarító munkaerőt találunk, azonban az ilyen hirdetések között nehéz eligazodni, hiszen nem biztos, hogy megbízható és korrekt munkaerőt kapunk.

Érdemes legális takarító cégektől munkaerőt bérelni, itt jellemzően csak gyakorlattal, referenciával és erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező alkalmazottat tudunk megbízni.

Természetesen a privát, cégen kívüli takarítók között is találunk megbízhatót, ebben az esetben érdemes az ismerősöktől ajánlásokat kérni.

A takarító cégek nagy része olyan gépparkkal és eszközökkel rendelkezik, ami nem biztos hogy megtalálható a háztartásban, ezért ebben az esetben biztosan tökéletes tisztaságot kapunk. A privát takarítónők esetében a takarító eszközöket általában nekünk kell biztosítanunk.

Mennyibe kerül? – Munka

A takarítónők óradíja 1500 – 2000 Ft körül alakulhat, attól függően, hogy milyen feladatokra szeretnénk megbízni. A privát, nem cég útján érkező takarítók nem vállalnak garanciát a munkára, valamint kevésbé rugalmas időbeosztás szerint rendelhetőek.

 A takarító cégek jellemzően drágábban dolgoznak, viszont cserébe leinformálható, megbízható embert közvetítenek ki. Nagyjából 2000 – 3000 Ft-os óradíjakkal számolhatunk ebben az esetben. Előnye még, hogy a munkára  minden esetben garanciát vállalnak.

Babysitter

babysitter

Vannak helyzetek, amikor másra kell bízni a gyerekeket. Szerencsésebb esetben a nagyszülők a közelben laknak, és tudják vállalni a gyermekfelügyeletet. De mi a helyzet, ha nincs kire bízni a csemetéket? 

A legnagyobb kihívást a szünetek jelentik a dolgozó szülőknek, különösen ha óvodás gyermekről van szó. Ilyenkor sokan kérnek külső segítséget, és hívnak babysittert aki vigyáz gyermekünkre amíg mi dolgozunk. 

A megfelelő babysittert megtalálni nagyon nehéz, hiszen nem mindegy hogy kire hagyjuk a gyerekeket. A legbiztosabb, ha ismerősökön keresztül, vagy ajánlások útján keresünk babysittert, hiszen így első kézből kaphatunk információkat és tapasztalatokat.

Ha mégis hirdetés alapján keresnénk, akkor érdemes pár dologra odafigyelni. 

Először válasszuk ki a szimpatikus jelölteket, majd egyeztessünk időpontot személyes találkozásra. Ha itt is minden rendben, akkor mutassuk be a gyermeknek/gyermekeknek. A legfontosabb, hogy a babysitter és a kicsik jól kijöjjenek egymással. Hiába van meg a szimpátia a szülők és a babysitter között, ha a gyermekkel nincs meg a közös hang, inkább keressünk továb.

Kérdés még, hogy mennyire fontos a végzettség. A gyermekekre vigyázók egy része rendelkezik gyermek gondozással kapcsolatos bizonyítvánnyal, de sokan semmilyen ehhez kapcsolódó papírt nem tudnak felmutatni.

Téves az a feltételezés hogy gyermekekre vigyázni bárki tud, viszont korántsem biztos, hogy csak végzett pedagógus lehet jó babysitter.

 

https://www.fix24.hu/babysitter

 

Mennyibe kerül?- Munka

Budapesten a babysitterek átlagos óradíja 1500 – 2500 Ft, ezzel szemben vidéken 1200 – 1700 Ft körül alakul. Sokan több gyermek felügyelete esetén magasabb óradíjat kérnek, mások viszont nem számolják ezt fel plusz költségnek. 

Kiemelten fontos, hogy babysitter választásnál ne az ár legyen a döntő szempont, hanem az, hogyan végzi az illető a munkáját. 

Előfordulhat hogy a választott gyermekfelügyelő kéri hogy bejelentsük. Ilyenkor egy havi regisztrációs díj megfizetése után legálisan tudjuk alkalmazni a babysittert.

Magántanár

korrepetálás

Az általános és középiskoláról, de különösen a felsőoktatásról egyaránt elmondható, hogy a tanórákon nem jut idő minden tanulóval egyénileg foglalkozni.

Minden diák más, más módszerrel tud hatékonyan tanulni, a tanórákon pedig nem tud a tanár személyre szabott oktatást adni a gyerekeknek.

A magántanár kiváló opció ha fejleszteni vagy korrepetálni szeretnénk gyermekünket. 

Különösen olyan diákok számára jó választás, akik lemaradtak egy-egy tantárgyban, vagy akik személyre szabott megközelítéssel szeretnék megtanulni a tantárgyakat. A magántanár az iskolai képzéssel ellentétben 100%-ban a diákra összpontosít, így személyre szabottan tudja átadni tudását. 

A babysitter hírdetésekhez hasonlóan a magántanárok között is nehéz megtalálni a megfelelőt. A legfontosabb, hogy kiderítsük, hogy van e végzettsége, tapasztalata az adott tantárgyból. Erre nem csak a diploma lehet bizonyíték, különféle bizonyítványok, tanúsítványok és referenciák is értékesek.

Nyelvtanár esetén pl. nem feltétlenül az a legjobb választás akinek nyelvvizsgája van, sokszor minőségibb tudást kaphatunk olyanoktól akik esetleg hosszabb ideig külföldön éltek, és így sajátították el az adott nyelvet.

A szakmai és tudásbeli ismeretek mellett legalább ennyire fontos szempont hogy a magántanár hogyan tanít. 

 

https://www.fix24.hu/magantanar

 

Mennyibe kerül?

Az ár sok mindentől függ, jellemzően óradíjakkal számolhatunk, de felmerülhetnek plusz költségek is.

Tisztázzuk előre, hogy házhoz jön, vagy hozzá kell eljárni? Milyen könyvből oktat? Elegendő a gyermek iskolás tankönyve, vagy esetleg be kell szerezni más könyveket is.

Ezek mellett az sem mindegy, hogy miből szeretnénk a korrepetálást kérni. A ritka tudományok oktatói, vagy felsőfokú korrepetítorok jellemzően magasabb óradíjat kérnek. 

 

Kutyasétáltatás, bevásárlás

kutyasétáltatás

A havi nagy bevásárlás több órát is igénybe vesz, de napjainkban már ezt is rábízhatjuk másra. A diákoknak mindig jól jön egy kis plusz pénz, ezért jellemzően a nyári időszakban találunk diákokat bevásárlásra,kutyasétáltatásra és hasonló kisebb háztartási munkákra.

Ha elutazunk akkor nagy segítség, ha valaki felügyeli a háziállatokat, sétálni viszi és megeteti őket. Ez lényegesen olcsóbb megoldás, mint kutyapanziót fizetni. A bevásárlás pedig akár idősebbenek, betegeknek, vagy elfoglalt szülőknek nyújt segítséget.

 

https://www.fix24.hu/kutyasetaltato

Mennyibe kerül?

A vásárlásnál és a kutyasétáltatásnál is jellemzőbb a fix díj, de megegyezés szerint akár óradíjban is megállapodhatunk. 

 

Idősgondozás

idősgondozás

Az idősek ellátása sokszor valódi kihívás és teljes munkaidős feladat. A legjobb ha mindez otthon történik, hiszen az ismerős környezet bizonyítottan hozzájárul a megfelelő testi lelki egészséghez.

A végzett szakápolók a komolyabb ellátást igénylő idősek mellé indokoltak, a jobb mentális és fizikai egészségnek örvendő idősek mellé gyakran elegendő lehet egy önkéntes is, aki az alapvető feladatokat ellátja, besegít, miközben odafigyel a beteg lelki egészségére is.

A házi gondozók előre megbeszélt feltételekkel, akár minden nap több órában az időseknek nyújtanak segítséget. A feladatok többfélék lehetnek, a gyógyszer adagolástól, a tisztálkodás segítéséig.

Az ilyen munka rendkívül nagy empátiát, figyelmet és emberbarát hozzáállást követel, és bizonyos esetekben a szaktudás is nélkülözhetetlen.

A kiválasztás legalább annyira nehéz és felelősségteljes döntés, mint a babysitter választás esetében.

Az idős igényeihez mérten kell mérlegelnünk, ha kell az orvossal együttműködve, hogy a házi gondozónak milyen szaktudással kell rendelkeznie.

 

https://www.fix24.hu/idosgondozas

 

Mennyibe kerül?

Az ellátás mértékétől, és a felügyelendő órák számától függően változik az idősgondozás díja. A 2000 – 3000Ft-os órabértől a több százezres nagyságrendig változhat a gondozási díj.

 

 

By Nixa