hét. ápr 1st, 2024

Tartalom

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 45.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor. A lenti cikk valós lakásfelújítás ajánlatkérésekre, adott valós lakásfelújítás árakat tartalmazó ajánlatok összesítője. A lakásfelújítás árak kialakításához több mint 8644 lakásfelújítás ajánlatkérést vettünk alapul.

Tartalom:

  • Mekkora macera egy lakásfelújítás
  • Mi történik egy lakásfelújításnál?
  • Hogy spórolhatunk az anyagokon?
  • Mire figyeljünk ha szakemberre bízzuk a felújítást?
  • MEnnyi az annyi? – Néhány példa a munkadíjakra
  • Falusi CSOK
  • Hitelek és támogatások
  • Milyen lehetőségeink vannak a kivitelezésre hitel esetén?
  • Otthon melege program
  • Mit kell tudni az energiahatékonysági hitelről?
  • Milyen fedezettel kell rendelkeznünk a hitelhez?
  • Milyen törlesztőrészlettel számolhatunk?
  • Az Otthon melege program és a felújítási/korszerűsítési hitelek közötti különbségek

A lakásfelújítás költséges dolog, különösen ha nagyobb munkálatokról van szó.

A magyar állam azonban számos alternatívát kínál az építkező és felújító pároknak, melyekkel bátrabban vághatunk bele a munkálatokba.Cikkünkben összegyűjtöttük a lakáskorszerűsítéshez, felújításhoz elérhető hitelek és támogatások legfontosabb kérdéseit és tudnivalóit, valamint a budapesti lakás felújítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Mekkora macera egy lakásfelújítás?

Hát elég nagy… Vagyis, attól függ, hogy mennyire bombázzuk szét a lakást. Ha szerencsénk van, és olyan lakást találunk, aminek az elrendezése és a közművek milyensége is megfelel számunkra, akkor persze jóval alacsonyabb lakásfelújítás költséggel számolhatunk, mint egy komplett átalakítás esetén. Ha falakat kell áthelyezni, villanyvezetéket kell cserélni, fűtést korszerűsíteni, nyilászárókat cserélni, akkor viszont igencsak ki kell nyitnunk a pénztárcánkat. Főleg most, ugyanis az anyag árak az egekben vannak, és a szakemberek is magasabb munkadíjakkal dolgoznak.

lakásfelújítás 1

Mi történik a lakásfelújítás közben, ha szinte a 0-ról indulunk?

0 alatt azt értjük, hogy mindent, tehát MINDENT szeretnénk átalakítani. Ha megvan az álom lakás, de a kialakítása nem olyan mint amit elképzeltünk, akkor jön az alapos tervezési folyamat. Sokaknak eszébe jut ilyenkor, hogy talán érdemesebb lenne kicsit drágábban, de kevesebb melóval járó lakást keresni, de előfordul, hogy mondjuk beleszeretünk a környékbe, és ha kiszámoljuk, simán előfordulhat, hogy árban ugyanannyira jövünk majd ki a végén. A lakás felújítás megtervezését elkezdhetjük mi magunk is, hiszen mégiscsak rajtunk múlik hogy mit szeretnénk kihozni az ingatlanból.

A legegyszerűbb, ha lehetőség szerint a segédmunkás feladatokat elvégezzük mi magunk, akár barátokkal vagy a családdal összefogva. A régi burkolatok eltávolítása, válaszfalak eltávolítása stb. könnyen megoldható szakember nélkül is. Persze a falaknak kizárólag akkor ugorjunk neki, ha nem tartófalakról van szó. Ennek megállapításához statikustól célszerű segítséget kérni. A bontási munkák után, amikor már a legnagyobb a káosz, jöhetnek a szakemberek. 

Hogy csináljuk?

Próbáljuk úgy ütemezni a feladatokat amikor a szakember ráér. Persze manapság a legtöbb szaki egész évben leterhelt, de pl. klímát ne a legnagyobb hőségben akarjunk telepíteni, és ablakot is érdemesebb már télen, az építési szezon elejére lefixálni.Érdemes az ország távolabbi pontjairól is ajánlatokat kérni a különböző munkákra. Egyáltalán nem igaz hogy a legolcsóbb mindig az ami közel van. Sok szakember könnyen össze tudja egyeztetni az ország több pontján lévő munkáit a miénkkel, sok esetben akár még kedvezőbb ajánlatot is kaphatunk. Nézzünk utána a cégnek akivel végeztetjük a munkát. Ezt akár az interneten is megtehetjük, a www.e-cegjegyzek.hu megtudjuk nézni a cég tevékenységi köre mellett azt is hogy felszámolás alatt áll e. Nagy értékű munkálatokra, vagy eszközökre mindig kérdezzünk rá a garanciára. Fontos, hogy milyen feltételek esetén tudjuk érvényesíteni. Emellett minden esetben írassunk alá garanciavállalási igazolást a kivitelezővel, így biztosan nem tud “eltűnni” rossz minőségű kivitelezés esetén. 

Hogy spórolhatunk az anyagokon lakásfelújítás közben?

Sokszor egy korábbi szériás kifutó modell sokkal kedvezőbb áron elérhetőek. Ez szinte mindenre igaz, a burkolatoktól, a villanykapcsolókig. Fontos azonban, hogy a gyakran használt termékekből, mint pl. csaptelepek, fürdőkád, kilincsek, burkolatok, érdemes megvenni a minőségibb darabokat. Különösen most, amikor az egekben vannak a lakás felújításhoz szükséges anyag árak.

Ház vagy lakásfelújításnál rengeteg hulladék keletkezik, de ezeknek igen magas az elszállítási költsége. Amit tudunk hirdessünk meg, így megspórolhatunk több tízezer forintot is. A fémhulladékot vigyük a méhtelepre, a régi konvektorokat, és radiátorokat, de akár a régi cserepeket is gyorsan el tudjuk adni.Ha szakember végzi a felújítást, és ő szerzi be a szükséges anyagokat, kérdezzünk rá, hogy miért azt használja amit. Sok szakember a lehető legolcsóbb alapanyagot építi be, melyet magasabb áron számláz ki nekünk, ezért érdemes előre lefixálni, esetleg mi magunk is beszerezhetjük. Nézzük meg a legolcsóbb és a drágább anyagok paramétereit. Hosszútávon lehet hogy jobb kicsit drágább anyagokba fektetni, hiszen ezek több 10 évig kell hogy kitartsanak (Pl vakolatok, ragasztók, stb.)

Az előző szempontokat érdemes minden termék esetében megvizsgálni, különösen olyan termékeknél amelyek beépítésre kerülnek. Egy konyha felújítása komplett bútor cserével igen költséges, mégis érdemes itt is inkább a minőségre törekedni, hosszútávon mindenképp jobban megéri.Bútorlapok vásárlásakor érdemes elgondolkodni a fóliás ajtókon, ezek sokkal tartósabbak. Ha mégis az olcsóbb változat mellett döntenénk, akkor lehetőleg lekerekített élfóliázást kérjünk. A hagyományos élfóliák pára és gőz hatására elválhatnak a felülettől, ez pedig igen csúnya.

Mik a leggyakoribb hibák a lakásfelújítás alatt?

Ha eldöntöttük, hogy bele vágunk, fontos, hogy ne csússzanak be menet közben. De milyen problémákkal találhatjuk szembe magunkat?

  • Pl rosszul mérjük fel az anyagi helyzetünket, vagy jóval alacsonyabbra lőjük be a várható költségeket. Fontos, hogy egy komplett lakás felújításába csak akkor vágjunk bele, ha biztos rendelkezésünkre áll az az összeg ami a kulcsrakész állapothoz kelleni fog. Elég kellemetlen ha le kell állítani a munkálatokat mert elfogyott a pénzünk, ráadásul az extra állásidő növeli a költségeket is. Na meg persze beköltözni sem tudunk.
  • Szintén gyakori hiba, hogy nem határozzuk meg pontosan a felújítás mértékét. A “majd ezt is meg kell csinálni, azt is meg kell csinálni” hozzáállás csak hátráltatja a munkák menetét, ezért célszerű pontos ütemtervet készíteni, és az utolsó munkálatokig lefixálni mindent.
  • Ha az anyagbeszerzés résznél tartunk, még mielőtt bevásárolnánk nézzünk utána hogy melyik anyagot mivel kell beépíteni, milyen technológiát igényelnek stb. Ezzel is nagyon fel tudjuk borítani a költségvetést, mert lehet hogy adott csempéhez nem olyan ragasztót számolunk amivel megfelelő végeredményt érünk majd el, és csak menet közben derül ki az extra költség. A szakemberek és az eladók is segíteni tudnak ebben, így csak akkor vásároljunk be, ha a beépítéshez szükséges anyagok és kivitelezés árával is tisztában vagyunk.

továbbá

  • Fontos, hogy a tervezés is megfelelő legyen. Nem mindegy, hogy hova kerülnek a kapcsolók, a világítás, a fűtőtest, hogy lesz a leghatékonyabb a fűtési rendszer. Ehhez minden esetben kérjünk segítséget, mert utólag itt is extra költségekbe futhatunk bele.
  • Mérés… Ha szakember a bediktált méretek alapján készít árajánlatot az nem jó. Vagyis nem mindíg jó. Ugyanis simán előfordulhat, hogy valamit rosszul mérünk fel, rosszul kalkulálunk stb. Ne csak a saját méréseink alapján rendeljünk, a munka elvégzésére felkért szakembernek fontos, hogy maga végezze el a méréseket és kalkulációkat.
  • És végül a leggyakoribb hiba… A hibásan kalkulált anyag mennyiség. Van egy általános szabály, miszerint legalább 10%-ot célszerű pluszban ráhagyni minden megvásárolt anyagra. Igazából nem kell szigorúan ezt a szabályt követni, de inkább többet vegyünk az anyagokból, mint kevesebbet. Persze a túl sok sem jó, de sok helyen visszavásárolják a sérülésmentes, vagy hiánytalan termékeket, viszont ha kevesebbet veszünk pl. csempéből, előfordulhat hogy hónapokat kell várni egy következő szállítmányra, ami megint csak borítja az egész lakásfelújítás kivitelezésének menetét és ez plusz költség, plusz idő stb.

Mire figyeljünk ha szakemberre bízzuk a felújítást?

lakásfelújítás 2

 

  • Fontos, hogy kizárólag olyan szakembert bízzunk meg a felújítási munkákkal, akinek a korábbi munkáit meg tudjuk nézni. A kiváló szakemberek nagy része rendelkezik referenciákkal, ezeket érdemes elkérni.
  • Fontos hogy személyes beszélgetés után mondjunk igent a kivitelezőnek. Telefonon keresztül nem lehet mindent egyeztetni, valamint az is gyanús, ha a szaki nem akar felmérést csinálni, hanem a telefonos információk alapján ad árat. A személyes találkozón sok mindenre fény derülhet. Látni fogjuk hogy vélekedik a saját munkájáról, mennyire tart lépést a szakma változásaival, hogy áll hozzá az egész munkavégzéshez. Fontos, hogy jó legyen az első benyomás, hiszen sok mindenben együtt kell majd működnünk.
  • Jelenlegi helyzetben a szakemberek rendkívül le vannak terhelve. Ha egy szaki a telefonban azt mondja hogy akár már holnap kezdeni tud az mindig gyanús. Ha várni kell egy szakemberre az egyfelől bosszantó, viszont így elegendő időnk lesz előkészülni és megtervezni mindent. Érdemes a várakozás alatt időnként rákérdezni a szakembernél, hogy biztosan jön-e a megbeszélt időben. Persze ne zaklassuk naponta, de egy több hónapig tartó várakozásnál 2-3 hetente nyugodtan rákérdezhetünk.
  • Fontos, hogy mindent írásban rögzítsünk, a munka részleteitől, a felhasznált anyagokon keresztül, a végösszegig, így nem lesz félreértés és probléma. 
  • Ha problémát észlelünk a kivitelezésben a határidőben vagy akár az árban, ne hagyjuk hogy mellébeszéléssel próbáljon szabadulni tőlünk a szakember. Fontos, hogy mi is rugalmasak legyünk, de a szakember felelősséggel tartozik a munkájáért, ezért kiemelten fontos, hogy mindenről kérjünk számlát, ugyanis csak így tudunk bármi miatt reklamálni. 

Na de mennyi az annyi? – Néhány példa lakásfelújítás árakra

lakásfelújítás 3

Kőműves árak – Falazás (nettó ft/m2)

30-as Porotherm főfal építése lakásfelújítás ár 3500 – 5500

10-es Porotherm válaszfal építése lakásfelújítás ár   2700 – 3500

Falazás Porotherm núdféderes falazóblokkból lakásfelújítás ár  2000 – 3000

Falazás Porotherm pince téglából  lakásfelújítás ár 2200 – 3000

Terméskő falazat  lakásfelújítás ár 6000 – 7000

Falazás kisméretű téglából (pillérfal)  lakásfelújítás  ár 6000 – 6600

12-es válaszfal építése kisméretű téglából lakásfelújítás ár 3500 – 4000

B30-as blokk tégla válaszfal  lakásfelújítás ár 3000 – 4000

15-ös zsalukő fal lakásfelújítás ár 2500 – 3500

20-as zsalukő fal  lakásfelújítás ár 3500 – 4500

25-ös zsalukő fal lakásfelújítás ár 5000 – 7000

 

Fűtés szerelés, rendszer kiépítés lakásfelújítás anyagdíjak

Elektromos fűtő szőnyegek (típustól és hatékonyságtól függően) 13.000 – 130.000 Ft

PB gáztömlő – lakásfelújításárak 400 – 520 Ft/m

Gáz flexicső – lakásfelújítás árak 1800 – 7000 Ft/db

Padlófűtés cső – lakásfelújítás árak 390 – 600 Ft/fm

Áteresztő szelep – lakásfelújítás árak 2200 – 3800 Ft/db

Beszabályzó szelep – lakásfelújítás árak 8200 – 30.000 Ft/db

Biztonsági szelep – lakásfelújítás árak 1600 – 9000 Ft/db

Golyóscsap – lakásfelújítás árak 2100 – 9500 Ft/db

Hollandis golyóscsap – lakásfelújítás árak 2200 – 30.000 Ft/db

továbbá

Keverőszelep – lakásfelújítás árak 7000 – 90.000 Ft/db

Váltó és zónaszelep – lakásfelújítás árak 8500 – 75.000 Ft/db

Visszacsapó szelep – lakásfelújítás árak 1200 – 65.000 Ft/db

Feszmérő árak – lakásfelújítás 1500 – 8000 Ft

Hőcserélő – lakásfelújítás árak 19.000 – 35.000 Ft

PB nyomás csökkentő – lakásfelújítás árak 2200 – 4500 Ft

Áramlásmérős osztó – lakásfelújítás árak 15.000 – 95.000 Ft

Hidraulikus váltó – lakásfelújítás árak 75.000 – 100.000 Ft

Osztó doboz – lakásfelújítás árak 8000 – 85.000 Ft

Szelepes osztó – lakásfelújítás árak 7500 – 32.000 Ft

Termosztátfej radiátorhoz – lakásfelújítás árak 3000 – 15.000 Ft

Radiátorszelep – lakásfelújítás árak 1500 – 7500 Ft

Termosztatikus radiátorszelep – lakásfelújítás árak 2500 – 22000 Ft

 

Gipszkartonozás árak

1×1 gipszkartonozás ár (a fal mindkét felén egy-egy réteg építőlemez van felszerelve) rétegű gipszkarton fal építése belső szigetelés nélkül –lakásfelújítás  3500-4500 Ft/nm

1×2 gipszkartonozás ár (a fal egyik felén egy, a másik felén kettő réteg építőlemez van felszerelve) rétegű gipszkarton fal építése belső szigetelés nélkül – lakásfelújítás 4000-5000 Ft/nm

2×2 gipszkartonozás ár (a fal mindkét felén kettő – kettő réteg építőlemez van felszerelve) rétegű gipszkarton fal építése belső szigetelés nélkül – lakásfelújítás 4500-5500 Ft/nm

Belső szigetelés elhelyezése a gipszkarton fal -ba gipszkartonozás ár + 250 ft/nm

Gipszkarton fal előtétfal építés szigetelés nélkül gipszkartonozás ár – 2000-3000 Ft/m2

Belső szigetelés elhelyezése a gipszkarton fal -ba gipszkartonozás ár + 250 ft/nm

Álmennyezet építés gipszkartonozás ár – 2000-4000 Ft/m2

Egybefüggő álmennyezet építés gipszkartonozás ár – 5400-5900 Ft/m2

Különlegesen kiképzett több rétegű álmennyezet építése gipszkartonozás ár 6000-15000 Ft/nm

 

felújítás hitelből

Falusi CSOK

Az egyik lehetőség a korszerűsítésre a 2019-tól igénybe vehető falusi CSOK

A támogatás az olyan 5000 főnél kevesebb lakosú településeken elérhető, ahol a népességcsökkenés nagyobb, mint az országos átlag.

A jogosult települések listája:

https://hitelnet.hu/wp-content/uploads/2019/02/Falusi-CSOK-telep%C3%BCl%C3%A9slista.pdf

Fontos tudni, hogy a falusi CSOK a vásárlás mellett, bővítéshez és korszerűsítéshez is felhasználható. Az igényelhető összeg a már meglévő, vagy tervezett gyermekek számához kötött

1 gyermek – 600.000-Ft

2 gyermek – 2.600.000-Ft

3 vagy több gyermek – 10.000.000-Ft

Kizárólag korszerűsítésre csak a fenti összegek fele igényelhető!

Hitelek és támogatások

Lehetőség van pályázatot benyújtani kamatmentes felújítási és korszerűsítési hitelekre.

Miről van szó pontosan?

Lakásfelújításnak számít minden olyan tevékenység, ami a ház műszaki állapotát részben vagy egészben visszaállítja, korszerűsítésnek pedig amivel javul az energiahatékonyság, a komfort fokozat.

Utóbbi kategóriában az alábbi tevékenységek végezhetőek el

  • víz-,gáz-,csatorna-, elektromos közművek bevezetése, amennyiben az korábban nem történt meg
  • Ugyanezen rendszerek korszerűsítése
  • fürdőszoba építése amennyiben jelenleg az ingatlan nem rendelkezik ilyen helyiséggel
  • központosított fűtés kialakítása vagy cseréje
  • szigetelés (hő,hang, és vízszigetelés egyaránt kivitelezhető)
  • nyílászárók cseréje
  • tető felújítása és cseréje
  • árnyékvető rendszerek kiépítése

Általánosságban elmondható, hogy a korszerűsítésnek a komfortfokozat növelés a célja, ezért csak az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőségi igazolásának, forgalomba hozatalának és felhasználásának szabályairól szóló rendelet szerinti megfelelőségi igazolással rendelkező termékek használhatóak fel.

Miért érdemes ilyen típusú hitelt választani?

A lakás felújításra és korszerűsítésre felvehető hitelek lakáscélú hitelek, így azonos kondíciókkal rendelkeznek mint egy lakásvásárlási hitel.

Lakástakarékkal kombinálva állami támogatás vehető igénybe, korszerűsítésre pedig létezik támogatott hitel. Erről később bővebben.

Az ilyen célú hitelekkel nagyobb összeg igényelhető, mivel a bankok nagy része a felújítás/korszerűsítés után várható ingatlan értéket veszi figyelembe a maximális felvehető hitelösszegnél.

Milyen lehetőségeink vannak a kivitelezésre hitel esetén?

 

Három féle kivitelezési módot alkalmazhatunk lakáscélú hitel esetén.

Szervezett kivitelezésnél egy kivitelező cég végzi el a munkálatokat. A megbízás ilyenkor vonatkozhat a teljes munkálatokra, vagy részfeladatokra is.

Házilagos kivitelezésnél az építtető végzi el a kivitelezést, vegyes kivitelezésnél pedig az előző kivitelezési mód kombinálva valósul meg.

A lakásfelújítási hitelek jellemzői

  • Lakásfelújításhoz és korszerűsítéshez szinte minden banknál le kell adni egy tervezett költségvetést.
  • A lakáscélú hitelek általában előfinanszírozásúak, ami annyit jelent, hogy a bank megvizsgálja az ingatlant, a jövedelmet, és a költségvetési tervet, és pozitív elbírálás után már a munkálatok megkezdése előtt folyósítja az összeget.
  • Nagyobb összegű hitelfelvételnél, ha az ingatlan értéke nem elegendő az igényelt összeg folyósításához, akkor szakaszosan, több részletben történik a kifizetés.
  • A lakásfelújítási hiteleknél előírás, hogy a bank felé minden esetben el kell számolni a költségeket, piaci kamatozású hitelek esetében azonban a belső banki szabályzat alapján ez általában nem szükséges.
  • Fontos tudni, hogy felújításra vagy korszerűsítésre maximum mekkora hitelösszeg igényelhető, ami a költségvetésben szereplő összeget nem haladja meg.

Otthon Melege Program

2019 május 20.-tól lehet pályázni az Otthon Melege Program keretén belül a lakóépületekben és társasházi lakásokban lévő elavult gázkonvektorok cseréjére.

A pályázatra kizárólag azok a magyar adóazonosító jellel rendelkező természetes személyek pályázhatnak, akik a beruházással érintett ingatlanban tulajdonjoggal rendelkeznek.

Önkormányzati bérlakás esetében érvényes bérleti szerződéssel is megpályázható a támogatás.

Egy magánszemély csak egy épületre vagy lakásra igényelhet támogatást.

A támogatás jelenleg a kimutatható energiamegtakarítást és CO2 kibocsátást csökkentő konvektoros fűtési rendszerek korszerűsítésére, vagy felújítására vehető igénybe.

A támogatás minimális összege az elszámolható bruttó költségek 10%-a (de minimum 50.000-Ft) maximális összege pedig az elszámolható bruttó költségek 60%-a (maximum 750.000-Ft)

A gázkonvektorok bruttó 160.000-Ft-ért számolhatóak el. Amennyiben ennél drágább készülék kerül beszerzésre, az ettől eltérő összeg nem elszámolható költségnek minősül.

Mit kell tudni az energiahatékonysági hitelről

A lakossági energiahatékonysági és megújuló energia felhasználás növelését célzó hitel program kamatmentes hitelt kínál azoknak akik energihatékonyság növelést vagy megújuló energiaforrást szeretnének kiépíteni.

Fontos tudni, hogy a kölcsön nem szabadfelhasználású, tehát meghatározott tevékenységekre vehető fel. Ezek az alábbiak:

-fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő szerkezetek hőszigetelése

-nyílászárók cseréje

-nyári hővédelem javítása árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésével 

-fűtés korszerűsítés

-hőtermelő berendezések cseréje, korszerűsítése (pl. kondenzációs kazán beépítése)

-felületfűtés kialakítása

-kéménytechnikai fejlesztések

-központi és helyi szabályozások kiépítése

-hővisszanyerő berendezés korszerűsítése

-kül és beltéri világítási rendszerek energiatakarékossá alakítása

-fényforrások és világítótestek cseréje

Megújuló energiafelhasználásra irányuló tevékenységek:

-napkollektoros rendszer telepítése használati meleg víz kielégítés céljából

-brikett,pellet,faapríték,faelgázosító kazánrendszer kiépítése

-napelemes rendszer kiépítése villamosenergia termelés céljából

-hőszivattyú rendszerek alkalmazása

Milyen fedezettel kell rendelkeznünk a hitelhez?

Mivel hitelről van szó, a felvételhez önerő szükséges

Természetes személyeknek 5 millió forintig önerő adása nem szükséges. 5 millió forintot elérő, vagy afölötti hitelösszeg esetén a fedezet legalább a tőkekitettség 50%-a.

Biztosítéki formának elfogadják a bankok az ingatlanon alapított jelzálogot és a fizetési számla követelésen alapított óvadékot is, valamint bizonyos esetekben a lakás-előtakarékossági számlán lévő megtakarítási összeget is.

Hogyan tudom igényelni?

A Kölcsönt kizárólag a kölcsönkérelmi nyomtatvány kitöltésével és a kötelezően előírt mellékletek csatolásával igényelhetik a Végső Kedvezményezettek. Amennyiben bármelyik kötelezően előírt melléklet hiányzik, a kölcsönkérelem nem fogadható be.A kölcsönkérelem csak az MFB Zrt-vel szerződéses kapcsolatban álló, megfelelő jogosítvánnyal rendelkező MFB Pont értékesítési hálózat fiókjaiban nyújtható be. Az MFB Pontok címlistáját a MFB Zrt. honlapján, a www.mfb.hu és  https://www.mfb.hu/mfb-pont-kereso címen teszi közzé.A benyújtás papíron történik, de a kölcsönkérelmi nyomtatvány két kötelező melléklete excel tábla, amit elektronikusan kell kitölteni, majd kinyomtatni, aláírni és beadni.

 

Jelenleg 642 MFB Pont található országszerte, ahol– a Takarékbank Zrt., a Budapest Bank Zrt. és a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. (korábban FHB Zrt.) mellett az OTP Bank Nyrt., az MKB Bank Zrt., a Gránit Bank Zrt. és az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. megkülönböztetett fiókjai várják az érdeklődőket.

Milyen törlesztőrészlettel számolhatunk?

Mivel a kölcsön kamatmentes, ezért a törlesztőrészlet a felvett összeg a futamidő alapján alakul.

Az Otthon melege program és a felújítási/korszerűsítési hitelek közötti különbségek

A legfontosabb különbség a két finanszírozási forma között, hogy az Otthon Melege Program vissza nem térítendő támogatást nyújt, a felújítási/korszerűsítési hitelek pedig kedvező feltételű hitelek.

A két támogatási forma egymástól teljesen független, bár a végső céljuk, az energiahatékonyság megegyezik.

Az utófinanszírozású hiteleknél a kifizetés a munkálatok elvégzése után a számlák és a kifizetést igazoló dokumentumok benyújtása után kerülnek folyósításra, tehát ebben az esetben rendelkeznünk kell az összeggel amiből korszerűsítünk.

Ettől kedvezőbb, ha szállítói finanszírozást választunk, ebben az esetben a folyósítás közvetlenül a szállító számlájára kerül, így nem kell előre kifizetni a számlákat.

További tudnivalók

  • A kölcsön abban az esetben is igényelhető, ha jelzálog van a házon, azonban csak meghatározott feltételekkel.

A per-, teher- és igénymentes ingatlan, mint főszabály alól kivételt képez olyan ingatlan elfogadása, amelyet első ranghelyi jelzálogjog, valamint annak biztosítására feljegyzett elidegenítési és terhelési tilalom terhel.

  • A hitelfelvétel korhoz kötött, az igényléshez betöltött 18.év szükséges. Adóstárs bevonása abban az esetben kell, ha az igénylő a futamidő lejártakor betölti, vagy már betöltötte a 75.évét. Fontos, hogy az adóstárs se töltse be a 75.évét a futamidő lejártakor.
  • A felújítási/korszerűsítési hitelt az Otthon Melege Program mellé is igényelhetjük.
  • Társasház esetén egyénileg is lehet jelentkezni, a következő típusú lakóépületek korszerűsítése támogatható: családi ház, lakóház, szabadon álló ház, sorház, ikerház, hétvégi ház, üdülőház, társasházi vagy lakásszövetkezeti lakás.
  • Meglévő hiteltartozás abban az esetben jelenthet kizáró okot, ha a természetes személynek a lakossági központi hitelinformációs rendszer (KHR) hitelszerződés nyilvántartása szerinti hitelmulasztása nem, vagy veszteségleírással rendeződött.
  • A futamidő szabadon választható, a megkötés csak annyi, hogy a jövedelemarányos törlesztő mutató nem lehet magasabb 50%-nál. Ezt mi is kiszámíthatjuk, a havi törlesztőrészletet kell elosztani  a kölcsönfelvevő/adóstársak havi összes nettó jövedelmével.
  • Fontos, hogy haszonélvező nem igényelhet ilyen típusú kölcsönt.
  • A hitelkérelem elbírálása jellemzően 60 napon belül megtörténik.

További cikkek:

BETONOZÁS ÁRAK

FALUSI CSOK

LAKÁSFELÚJÍTÁS TIPPEK

OKOS OTTHONOK

AJTÓ-ABLAK BEÉPÍTÉS ÁRAK

FŰTÉSSZERELÉS ÁRAK

KŐMŰVES ÁRAK

GIPSZKARTONOZÁS ÁRAK

By Nixa