szo. márc 9th, 2024

Tartalom

Klíma szerelés árak – Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 45.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor. A lenti cikk valós légkondicionáló szerelés árak ajánlatkérésekre, adott valós klíma szerelés árakat tartalmazó ajánlatok összesítője. A klíma szerelés árak kialakításához több mint 2658 klíma szerelés ajánlatkérést vettünk alapul.

Klíma szerelés árak

Megvan az az érzés, amikor a kinti 40 fokból belépünk egy üzletbe ahol 17 fokon nyomják a klímát? Sokan otthon is hasonlóan járnak el, és a kinti 40hez képest jóval alacsonyabb hőfokon üzemeltetik a klímát. Az első reakció a bekapcsolásnál általában ilyenkor az hogy “ahh.. végre egy kis hűvös levegő” pár nap múlva viszont jön a “basszus, mitől kapar a torkom?”. Pár dologra tehát érdemes odafigyelni ha klímánk van vagy ha klíma szerelésen gondolkozunk. Amellett hogy sokan túlzásba esnek a hőfok beállítással és hűtőházat csinálnak a lakásból, mások a villanyóra pörgésének turbófokozatra váltásától tartanak. Azonban a közhiedelemmel ellentétben, a villanyszámlánk nem fog az egekbe szökni, akkor sem, ha egész nap a klíma alatt hűsölünk. Persze ehhez érdemes betartani néhány szabályt.

Klíma szerelés árak – Mik ezek?

A leggyakoribb probléma, hogy csak akkor kapcsoljuk be a készüléket, amikor már nem tudjuk a benti meleget elviselni. Ez nagy hiba, ugyanis a gazdaságos üzemeltetés egyik legfontosabb pontja, hogy a klímát lehetőleg mindig hosszabb ideig üzemeltessük. Érdemes a kívánt hőfoknál 1-2 fokkal magasabb értékre beállítani, és igény esetén vissza állítani. A modern rendszerek egyébként érzékelik a benti hőmérsékletet, és ha e fölé emelkedik, akkor automatikusan bekapcsolnak.

Fontos a hőfok megfelelő megválasztása. Bár elsőre kellemesnek tűnik a kinti 36 fok után 20 fokos levegővel hűteni magunkat és a lakást is, mint már írtuk ez nem egészséges, és nem is gazdaságos. A klímának sokkal több energiát kell elhasználnia nagy hőkülönbség esetén. Az ideális hőmérséklet valahol a fagyasztó és a kellemes tavaszi este között van. Azt szokták mondani, hogy 24-25 foknál ne legyen alacsonyabbra állítva, vagy ha mégis ragaszkodunk hozzá, akkor ne szaladgáljunk ki-be a 40fokról a 20ba, mert az a szervezet számára is megterhelő.

Hogy válasszuk ki klíma szerelés előtt a megfelelő berendezést?

klíma 1

Mobil klíma, split, inverteres… Vagy elég egy ventilátor is? A ventilátor jó alternatíva, ha viszonylag jól szigetelt házunk van, és a benti hőmérséklet nem egyenlő a kintivel. Ebben az esetben csak a 40 fokot fogja keringetni a szobában, és bár a szellő kellemesebb mint a pangó meleg, de mégsem hűt kellőképp. Persze kaphatóak mindenféle high-tech megoldással ellátott ventilátorok, és már nem csak a hagyományos 3 lapátos verzióból tudunk betárazni (igen, az a fajta amibe gyerekként bele kiabáltunk :)). Ma már mindenféle design a rendelkezésünkre áll, digitális kijelzőkkel, jég akuval (ami tényleg hűvös levegőt biztosít, de max 1-2 órán keresztül) és minden féle extrával. A legnagyobb előny ami a ventilátorok mellett szól az az ár. Meg hogy nem kell hozzá szakember. Gyakorlatilag oda tesszük ahova akarjunk, csak konnektor legyen a közelben.

Klíma szerelés árak – Mi a helyzet a mobil klímával?

Nyaralóba, vagy egy kis faházikóba jó megoldás egy mobil klíma, de pl. egy hálószobába nem ajánlott. Hogy miért? Mert hangos. Persze vannak már halkabb változatok is, de még így is zavaró lehet a zúgása, nem mellesleg energiapazarló is a cucc. Persze nem egy vadászgép hangjával megegyező zajszintet kell elképzelni, de azért két-háromszor zajosabb mint egy split klíma, mivel a hozzá tartozó kompresszor is bent van a lakótérben. Az energiahatékonyságát tekintve pedig azért nem túl jó választás, mert egy split klímához hasonlítva ugyanakkora teljesítmény mellett legalább másfélszer annyi áramot fogyaszt. Ha ez nem elég ellenérv, gondoljunk csak arra a 15 cm átmérőjű nyílásra, amit az ablakra vagy a falra kell vágni ahhoz, hogy a mobilklíma működése közben termelődő meleg levegőt a szabadba vezessük. Szóval még viszonylag macerás is. PErsze ha ragaszkodunk hozzá, mi nem beszélünk le senkit, de érdemesebb más alternatívában gondolkodni.

Milyen legyen a klíma teljesítménye?

Ha csak nem tetőtéri, vagy déli fekvésű helyiségbe szeretnénk klímát, akkor nagyjából 100 watt/m2 hűtőteljesítmény amivel számolni érdemes. Persze ne rohanjunk most a saját mérésünk után a legközelebbi klíma szaküzletbe gépet vásárolni, mindenképp látnia kell a szakembernek a telepítés helyszínét, mielőtt beköti.

Klíma szerelés árak – Mi a helyzet az egybefüggő terekkel? Elég egy beltéri egység?

Klíma szerelés árak 24

Végülis igen, le tudjuk hűteni ilyen módon az egész teret, de azért azzal számoljunk, hogy a beltéri egységének közelében mindíg sokkal hidegebb lesz mint máshol. Mert bár a levegő simán eljut a távolabbi pontokra is, sőt ha szerencsés a lakás elrendezése akkor akár egy másik helyiségbe is be tudja fújni a hűvöset, de ez így nem a legideálisabb módszer. Fűtőtestet is minden helyiségbe tenni kell, nagyobb terek esetében többet is, a klímánál is hasonló az elv.

Ha több helyiséget szeretnénk klímával hűteni, akkor mono vagy multisplit klímát kell választanunk. Hogy mennyibe fog ez nekünk kerülni az több dologtól is függ. Persze jó lenne megúszni egy beltérivel az egész klimatizálás témát de inkább költsünk kicsit többet és legyünk hatékonyabbak. Ha a kül és beltéri egységek túl messze kerülnek egymástól, az nagyon megdobhatja a szerelés árát, így jobban járhatunk, ha egy dual split helyett két monosplit készüléket választunk. Az sem mindegy hogy milyen kategóriájú beltéri egység mellett tesszük le a voksunkat. Prémium kategóriás esetén nagyjából egy árban van a két monosplit és az egy dual split. Az olcsóbbaknál akár 30 százalékkal is drágább lehet a dual split megoldás.

Olcsó húsnak…

Vannak persze olcsó készülékek is, és itt most nem az épp akciós darabokra gondolunk, hanem az ismeretlen márkájú, ki tudja honnan származó készülékekre. Az akciókra érdemes lecsapni, de a noname termékekkel legyünk óvatosak. Ezeknél ugyanis kérdéses, hogy van e márkaszervíz, beszerezhető-e hozzá minden alkatrész ha javítani kell, plusz lehet hogy a zajszintről és az energiahatékonyságról sem lesznek pontos infóink. Viszont, ami a legfontosabb, bármilyen márka mellett döntünk is, A+ energiahatékonysági szint alatt nem érdemes válogatni. Még akkor sem ha jóval olcsóbb. Mert akkor jön a rettegett jóval magasabb villanyszámla.

Klíma szerelés árak – Klíma szerelésnél szóba jöhet használt termék?

Persze. De csak ugyanazokkal a szabályokkal, mint ha autót vásárolnánk használtan. Ha ismerjük az előző “tulajt”, és fixen tudjuk, hogy karbantartott klímáról van szó, rendszeresen tisztítva és ellenőrizve volt, stb, akkor nyugodtan beszereltethetünk használt klíma berendezést. Lehetőleg ne legyen több azért pár évesnél, és fontos hogy szakszerűen legyen leszerelve az előző helyről.

A klíma hátrányai:

  • A klíma keveri a port, ezt mindenképp vegyük figyelembe ha esetleg allergiásak vagyunk. Valamint fontos tudni, hogy nem cseréli a benti levegőt, csak keringeti, ezért ugyanúgy szükséges szellőztetni, valamint a levegő szárító hatása miatt érdemes párásítani is.
  • Fontos hogy időnként szakszerűen tisztítsuk, vagy szakemberrel tisztíttassuk ki. Ennek hiányában baktériumok és gombák szaporodhatnak el benne, amelyek különböző légúti betegségeket okozhatnak.
  • Ha túl alacsony hőfokot választunk a kinti hőmérséklethez képest, akkor könnyen megfázhatunk. Ezért a kinti hőfoktól legfeljebb 5-6 fokkal alacsonyabbra állítsuk be a hőmérsékletet.
  • Lehetőleg úgy helyezzük el a készüléket, hogy ne közvetlenül minket érjen a légáramlás, ugyanis könnyen kiszáradhat a szemünk, nyálkahártyánk, ezért inkább oldalról vagy hátulról érkezzen a hűsítő fuvallat.

Klíma szerelés árak – Fűtés klímával

Klíma szerelés árak 23

Általában a monosplit klímákat -10 Celsius fokig használhatjuk fűtésre, de jó hatékonysággal csak 0 fokig. Ez azt jelenti, hogy ősszel és tavasszal jó kiegészítő fűtést jelentenek, illetve akkor is jól jön, ha táv- vagy házközponti fűtéses lakásunkban már kezdünk fázni, de a fűtési szezon előtt vagy után vagyunk. További előnyei is vannak a klímás fűtésnek. Az első és legfontosabb, hogy biztonságos, mivel károsanyag mentes, nem fordulhat elő szénmonoxid mérgezés, és a lakástűz esélye is a nullával egyenlő.

Emellett meg kell említeni a költséghatékonyságot is. Mint már említettük sokan félnek tőle, hogy a klíma egy villanyóra pörgető szörnyeteg, de az igazság az, hogy egyáltalán nem. Egy A+ energiaosztályú, vagy ennél magasabb pl. A+++ készülékkel jelentős összegeket tudunk megtakarítani, akár havi 1000  Ft alatt is kihozható a fűtés-hűtés havonta egy profi géppel. A környezettudatos embereknek is kiváló alternatíva a klímás fűtés, mivel környezetbarát. Míg a gázzal fűtés fosszílis energiát használ, addig a klíma akár megújuló energiaforrásra is ráköthető. Na meg persze ne felejtsük el, hogy kompakt. Mivel a plafon közelében van, vagy a plafonba építve, nem vesz el teret a térből mint egy radiátor.

Mindezek mellett természetesen mint mindennek, ennek is vannak hátrányai. Minimális hangja van a berendezésnek. Ez egyáltalán nem zavaró, sőt a modern készülékeknél szinte észrevehetetlen, de aki csak néma csöndben tud aludni, azt zavarni fogja. Hátránya, (minden klímának), hogy nagyon fontos fél évente kitisztítani. Ha ez elmarad, akkor sok megbetegedéssel és akár a készülék teljes leállásával kell számolnunk. Ha ezt nem tudjuk vállalni, akkor ne telepíttessünk klímát a lakásba.

Klíma szerelés árak – A rettegett légiós betegség

Már az elejény szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a legionella fertőzés nagyon ritkán fordul elő! De..

A légkondicionálók által okozott betegségek közül egyértelműen a légiós betegség (legionella-fertőzés) a legismertebb, bár messze nem ez a leggyakoribb. Az általa okozott betegség nem jelentkezik rögtön, akár tíz napig is lappanghat a fertőzöttben. Ezután változatos tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, izomfájdalmak, láz, fáradékonyság, de akár hányás vagy hasmenés is. Súlyosabb esetekben megjelenik a tüdőgyulladás, de károsodhatnak a vesék és az idegrendszer is.A betegség megelőzésének legbiztosabb módja a légkondicionálók rendszeres tisztítása. Minden egyes szezon előtt, függetlenül attól, hogy korábban mennyit használtuk a klímát, szakemberrel ki kell tisztíttatni a szűrőt. Így eltávolíthatók a megtelepedett baktériumok.

Klíma szerelés árak 21

Típusok

Mobil klíma:

Klíma szerelés árak 20

Mobil klímát azoknak ajánlatos vásárolni, akik kevesebb pénzből szeretnék megúszni a hűtést, vagy gyakran költöznek, esetleg több helyiségben szeretnék használni, de akár nyaralásra is magunkkal vihetjük. Előnye, hogy megvásárlás után azonnal használható, nem kell a telepítéssel bajlódni. Hátránya, hogy mivel a teljes szerkezet a lakásban van, nincs külön bontva külső és belső egységre, ezért sokkal zajosabb. A mobil klímák rendelkeznek egy vízgyűjtő tartállyal mivel működés közben elvonják a párát a levegőből. Ez párás helyiség esetén előnyös, viszont a tartályt naponta többször is üríteni kell.

3 féle mobil klímát különböztetünk meg. Az egy csöves mobil klíma esetén a meleg levegőt az ablakon vagy a falon keresztül tudja leadni a készülék, viszont rendkívül lassan hűti le a helyiséget.A kültéri mobil klíma kint helyezkedik el, és folyamatosan friss levegővel látja el a lakást, mindössze a hideg levegő csövet kell a lakásba bevezetni. Hátránya, hogy mivel a kinti levegőt hűti, sok energiát használ fel.A split rendszerű  mobil klíma tulajdonságaiban és árában is közel a normál klímák szintjén van, előnye azonban, hogy nem kell hozzá szerelő, bárki üzembe tudja helyezni.

Klíma szerelés árak – Split klíma:

Klíma szerelés árak 25

Két egységből (egy kültéri és egy beltéri) álló légkondicionáló berendezés. A beltéri egység többféle lehet, mennyezetbe süllyeszthető, oldalfali, parapet, vagy légcsatornázható.A telepítése minden esetben szakembert kíván, fontos hogy ne próbálkozzunk vele házilag. Ez a fajta egyébként a legnépszerűbb és legelterjedtebb.

Klíma szerelés árak – Multi Split klíma:

Klíma szerelés árak 26

Ugyanaz a rendszer, mint a sima split klíma esetében, annyi különbséggel, hogy a kültéri egységre több beltéri kapcsolható. Az ilyen rendszerek gyakran sokkal költségesebbek, több cső szereléssel járnak, ezért ha nem túl sok helyiséget szeretnénk hűteni, érdemes inkább 2 hagyományos split klímát telepíteni.

Klíma árak:

Ha eldöntöttük, hogy légkondicionáló berendezést szeretnénk fontos hogy tisztában legyünk vele, hogy milyen árak vannak jelenleg a piacon.Típustól függően változik a készülékek ára, a beszerelés költsége pedig régiótól ill. a beszerelés bonyolultságától függően alakulhat.Ha bizonytalanok vagyunk, hogy milyen klímát válasszunk, az alábbi cikkben részletesen olvashat róluk:

Az alábbiakban felsorolunk néhány típust árakkal.

*Az árak üzletenként eltérőek lehetnek

Mobil klíma ár 2021

A kW az energiafelhasználást jelöli.

Whirlpool 2.8 kW A energiaosztályú mobil klíma – 95.000 – 120.000-Ft

Orion 2.35 kW mobil klíma – 79.000 – 100.000-Ft

Sencor 2 kW mobil klíma – 86.000 – 95.000-Ft

Electrolux 2.6 kW mobil klíma – 97.000 – 125.000-Ft

Fisher 3.5 kW mobil klíma – 145.000 – 170.000-Ft

Midea 3.5 kW mobil klíma – 115.000- 135.000-Ft

Gree 2.9 kW mobil klíma – 125.000 – 140.000-Ft

Split klíma árak 

Split klíma ár 8 – 30m2 helyiségbe

Daikin Inverteres Split klíma – 174.000 – 185.000 -Ft

Samsung wifi inverteres split klíma – 170.000 – 180.000-Ft

Haier inverteres split klíma – 125.000 – 130.000-Ft

Split klíma ár 30 – 45m2 helyiségbe

Whirlpool inverteres split klíma – 125.000 – 145.000-Ft

Samsung wifi inverteres split klíma – 190.000 – 220.000-Ft

Midea inverteres split klíma – 230.000 – 250.000-Ft

Gree inverteres split klíma – 390.000 – 410.000-Ft

Split klíma ár 46 – 65m2 helyiségbe

Daikin inverteres split klíma – 300.000 – 325.000-Ft

Whirlpool inverteres split klíma – 307.000 – 320.000-Ft

MDV inverteres split klíma – 265.000 – 290.000-Ft

Multi split klíma árak (2 beltéri egységgel)

Samsung multi klíma szett – 615.000 – 670.000-Ft

Samsung multi klíma szett mennyezeti beltéri egységgel – 681.000 – 700.000-Ft

A beszerelés költsége, a a szerelés bonyolultságától, és a telepítés helyétől, is függ, általánosságban elmondható hogy 50 – 150.000-Ft közötti összeggel kell számolnunk.

 

Klíma szerelés árak 27

Mit takar az inverteres kifejezés?

Az inverter egy szabályozó rendszer. Korábban a hűtőkompresszor adott fordulatszámon tudott üzemelni, ami annyit jelent, hogy a rendszer a beállított hőfokon üzemelt kikapcsolásig, vagyis fix teljesítményt adott le.

A mai modern inverteres klímák szabályozzák a hűtés és fűtés folyamatát, a beállított hőfok elérése után a hőmérsékletet tartják, és alacsonyabb fordulatszámon működnek tovább. Ha nagyobb teljesítményre van szükség, mert a hőmérséklet magasabb mint a beállított érték, akkor pedig ismét nagyobb fokozatra kapcsol.

Kevesebb áramot használ mint a hagyományos klímák, csendesebb működésű, kevésbé zajos.

*A cikkben szereplő árak tájékoztató jellegűek, melyek nagyban függnek a kivitelezés helyszínétől, a szakemberek leterheltségétől és az egyedi igényektől.

További cikkek:

FÜRDŐSZOBA ÁRKALKULÁTOR

BÁDOGOS ÁRAK

VENTILÁTOR

By Nixa