vas. márc 10th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Kerítésfestés árak, ötletek, szükséges  szerszámok, kerítésfestés anyagok

A fix24.hu szakemberkereső felületén számtalan alkalommal találkozunk a kerítésfestéssel kapcsolatos kérdésekkel. Sokat érdeklődnek kerítésfestés árak iránt, mások tanácsot kérnek régi, elhasználódott kerítésük felújításával kapcsolatban. Mások pedig szakembert keresnek a kerítés javításához, építéséhez. Bármely kérdés is foglalkoztatja, a legfontosabb  tudnivalókat szedtük egy csokorba.

Kerítés festés árak – Mikor kell kerítést festeni?

Kerítést festeni általában akkor érdemes, amikor az időjárás alkalmas rá. Általánosságban a tavaszi és a nyári hónapok a legideálisabbak, mivel ebben az időszakban általában szárazabb az idő, és nincs olyan sok nedvesedés vagy páralecsapódás, ami befolyásolná a festés minőségét. Ám fontos, hogy kerítést ne fesse olyan extrém hőségben, vagy közvetlen napsütésben, mert ezek az állapotok gyorsan száríthatják a festéket, ami nehezítheti a festés folyamatát és a megfelelően egyenletes felvitelt.

Továbbá, ellenőrizni kell az időjárási előrejelzést is, hogy ne legyen eső vagy nedves időjárás a festés idején és a száradás alatt sem, mivel ezek károsíthatják a frissen felvitt festékréteget. Ám télen sem lehetetlen festeni, ha az időjárás engedi és speciális körülmények között, például melegedővel, megfelelő festékekkel és technikával dolgozik az ember.

Milyen típusú, anyagú kerítéseket lehet lefesteni a kerítésfestés keretében?

Alapvetően mindet, de nem biztos, hogy mindegyiken ott is marad a festék 🙂 A másik kérdés, hogy ár/érték szempontjából a legideálisabb kerítésfestés árak közül válasszunk. Nézzük sorban:

Drótháló kerítés:

A drótháló alap esetben valamilyen horganyzott, vagy bevont anyagból készül, ezért a dróthálón önmagában kerítésfestés nem javasolt, érdemesebb a teljes kerítést lecserélni, ha felújítani szeretnénk.

Fa kerítés

Amennyiben a fa szerkezet nem korhadt, javítandó, akkor itt viszont a kerítésfestés a legjobb megoldás. A fát festhetjük és pácolhatjuk, a pácolás esetén a fa eredeti képe, szerkezete megmarad, ezt javítjuk fel különböző színekkel. Az első három léc az eredeti elöregedett fa, a második három léc csiszolás után, a harmadik pedig pácolást (lazúrozást)  követően:

kerítésfestés árak 4

Ha színekkel szeretnénk megtölteni a fa kerítést, akkor inkább válasszunk sötétebbet, mert a világos színek gyorsan koszolódnak. Nagyon szép egy fehér kerítésfestés, de biztos, hogy 2-3 év múlva ezt újra kell festeni, azonban a sötétebb (szürke, barna, fekete) színek akár 8-10 évig is mutatósak tudnak lenni.

Fém kerítés

A fém kerítéselemeket a legegyszerűbb lefesteni, egy kis csiszolás, a rozsdás részek eltávolítása, korroziógátló alapozó és már lehet is festeni.

Kő, beton kerítés

Alapvetően ezeket a legnehezebb festeni, a kő, vagy kőszerű burkolatokat ritkán festik, inkább homokszórással újítják fel. A beton esetében vélhetően a vakolat festett, vagy akár lábazati műgyanta van felhordva rá. Utóbbi esetében nagyon költséges lehet a javítás, ezt ugyanis le kell teljesen verni és ezt követően a vakolatot javítani, majd festeni. Itt várható, hogy a legmagasabbak lesznek a kerítésfestés árak.

Hogyan kell kerítést festeni?

Kerítés festéséhez kövesse ezeket az általános lépéseket:

  1. Előkészítés: Tisztítsa meg alaposan a kerítést. Használjon ecsetet, szivacsot vagy magasnyomású mosóberendezést a festék, rozsda, penész vagy egyéb szennyeződések eltávolítására. Ha a kerítésen korábban volt festék, akkor dörzsölje le a laza részeket.
  2. Alapozás: Ha szükséges, vigyen fel alapozót a kerítésre. Az alapozás segít a festék jobb tapadásában és az egyenletes szín elérésében.
  3. Kiválasztás: Válasszon megfelelő festéket a kerítés anyagának és a kívánt végeredménynek megfelelően. Akril alapú festékek általában könnyen használhatóak és gyorsan száradnak, míg olaj alapú festékek tartósabbak lehetnek.
  4. Festés: Kezdje a festést a felső részről és haladjon lefelé. Használjon festékeszközöket, mint ecsetek, hengerek vagy festékszórók a festék felvitelére. Ügyeljen arra, hogy egyenletesen vigye fel a festéket, és kerülje a túl vastag rétegeket.
  5. Száradás: Hagyja megszáradni a festéket a gyártó által javasolt időtartamig. Ne érintse meg a festett felületet, amíg teljesen megszáradt.
  6. Második réteg (opcionális): Ha szükséges, és a gyártó ajánlja, vigyen fel egy második réteget festéket a még egyenletesebb végeredmény érdekében.

Fontos, hogy a festés előtt alaposan olvassa el és kövesse a festékgyártó utasításait, és mindig végezzen próbafestést egy kisebb, kevésbé látható területen, hogy bizonyosodjon meg a kívánt eredményről és a festék megfelelő tapadásáról.

Kerítés festés árak – A kerítésfestés folyamata

 

  • Kerítés kijavításakerítésfestés árak 1
  • Tisztítás
  • Takarás (azokat a részeket, amiket meg akarunk óvni, nem akarunk lefesteni, takarjuk le)
  • Csiszolás, festés előkészítéskerítésfestés árak 2
  • Alapozás
  • Festés (illik legalább 2 rétegben a tartósság megtartása érdekében)kerítésfestés árak 3

Milyen kerítésfestés szerszámokra lesz szükségem?

Attól függ mit és mennyit szeretnénk festeni, de az alábbi lista segíthet ennek eldöntésében is:

  • takarítóeszközökre a kosz eltávolítására, itt meg is tudod vásárolni TAKARÍTÓESZKÖZÖK
  • csiszolópapír, esetleg csiszoló korong, amit flexbe lehet rögzíteni
  • drótkefe, vagy drótkorong a rozsda eltávolítására
  • ecset, henger és egy tálka, amelyből felhordjuk a festéket (ha ecsettel dolgozunk, akkor nem szükséges a kerítésfestéshez, de a hengerhez mindenféleképpen ajánlott)
  • alapozó
  • festék vagy lazúr (a festéket szórhatjuk is festékes palackból, de ennek anyagigénye és ára többszöröse lesz a kent festéknek)

Mennyibe kerül a kerítésfestés ? (nettó árak)

Mázolások – Fa
Égetés 3600 0
Új felület 3800 880-tól
Régi Felület 3600 840-tól
Lazúrozás 1 r. 1300 280
Lakkozás 1 r. 1100 320
Mázolások – Fém
Kézi-gépi tisztítás 700 80
Korróziógátlás 1180 360
Fémmázolás – radiátor, rács 3400 1200
Csőmázolás – 80 NÁ-ig 420/fm 140

Fa felületek

  • Égetés (régi festék eltávolítása) 3000-4500 Ft/nm
  • Új felület mázolása 4000-5000 Ft/nm
  • Régi felület újramázolása azonos színre 3500-4500 Ft/nm
  • Lazúrozás 1 rétegben 1350-1700 Ft/nm

Fém felületek

Kézi tisztítás 5000 ft/óra

Gépi tisztítás 6500 Ft/óra

Korrózióvédelem 1800-2500 Ft/nm

Mázolás 4500 – 75000 Ft/nm

Cső mázolás 650-1000 Ft/fm

Ha mindezek után feladni látszik, akkor tekintse meg hasonló kerítésfestés készült cikkünket az új kerítés árakkal kapcsolatban.

Kerítés festés árak – Milyen szerszámok kellenek a kerítés festéshez?

A kerítés festéséhez számos különböző szerszámra lehet szüksége. Ezek közé tartozhatnak:

  1. Ecsetek: Különböző méretű ecsetekre lehet szüksége a részletek kifestéséhez és a nehezen elérhető területekhez.
  2. Hengerek: Henger segítségével gyorsabban lehet festeni a nagyobb felületeket, például a kerítés síkjait.
  3. Festékszóró: Festékszóróval nagyobb területeket lehet gyorsabban lefesteni, de némi gyakorlatot igényelhet a használata.
  4. Védőfólia vagy védőlapok: A festés során védeni kell a környező felületeket és növényzetet a festékszóródástól vagy cseppjeitől.
  5. Kézi vagy elektromos csiszoló: Szükség lehet egy csiszológépre a régi festékrétegek eltávolításához vagy a felület simításához.
  6. Mosóberendezés: A kerítés alapos előkészítése érdekében hasznos lehet egy magasnyomású mosóberendezés a szennyeződések eltávolítására.
  7. Alumínium létra vagy állvány: Az állvány vagy létra segítségével könnyebben elérheti a kerítés felső részeit.
  8. Kesztyűk és védőruházat: Viseljen megfelelő védőruházatot, beleértve kesztyűket, hogy megvédje a bőrét a festéktől és a vegyszerektől.
  9. Maszk vagy légzőkészülék: Ha belégzési veszély lehet a festék vagy a festés során keletkező gázok miatt, használjon megfelelő légzőkészüléket vagy maszkot.

Ezek általában a leggyakrabban használt szerszámok és felszerelések a kerítés festéséhez, de minden projekt egyedi lehet, és más szükségleteket is felvethet. Fontos, hogy mindig megfelelően előkészítse és végezze el a festési feladatokat a biztonságos és hatékony munkavégzés érdekében.

Milyen szakmai tudásra lesz szükségem a kerítés festéshez?

A kerítés festése általában nem igényel speciális szakmai képzettséget, de némi előzetes ismeret és gyakorlat mindenképpen segítséget nyújthat a projekt sikeres végrehajtásához. Íme néhány fontos terület, amelyekre figyelmet kell fordítani:

  1. Előkészítés: Tudnia kell, hogyan kell megfelelően előkészíteni a kerítést a festés előtt, ideértve a tisztítást, a csiszolást és az alapozást. A festés minősége nagyban függ az előkészítés alaposságától.
  2. Festéktípusok ismerete: Ismerje fel, hogy melyik festéktípus a legmegfelelőbb a kerítés anyagához és a kívánt végeredményhez. Ismerje a festékek tulajdonságait és alkalmazási módját.
  3. Festéstechnikák: Tanulmányozza és gyakorolja a különböző festéstechnikákat, mint például az ecsetelés, a hengerhasználat és a festékszóró kezelése. Ez segít egyenletes és professzionális végeredmény elérésében.
  4. Biztonságos munkavégzés: Fontos, hogy tisztában legyen a festés során felmerülő lehetséges veszélyekkel, és megfelelő intézkedéseket tegyen a balesetek elkerülése érdekében. Ez magában foglalhatja a megfelelő védőfelszerelés viselését és a festékek biztonságos kezelését.
  5. Időjárási körülmények: Ismerje fel az optimális időjárási körülményeket a festéshez, és tudja, hogyan befolyásolhatja az időjárás a festék száradási időt és minőségét.
  6. Színválasztás és tervezés: Ha tervezési szempontból is érintett, ismerje a színek és minták összehangolásának alapjait, hogy harmonikus megjelenést érjen el a kerítés festésével.

Bár a kerítésfestés alapvetően egy viszonylag egyszerű feladat lehet, de ha bizonytalan vagy nem rendelkezik tapasztalattal, mindig érdemes lehet szakemberhez fordulni vagy legalább alaposan tájékozódni a megfelelő eljárásról és technikákról.

Milyen színt válasszak a kerítés festéshez?

A kerítés festésekor a színválasztás sokféle tényezőtől függhet, ideértve az egyéni ízlést, az ingatlan stílusát, a környező tájat és a kerítés anyagát is. Íme néhány szempont, amelyek segíthetnek a szín kiválasztásában:

  1. Ingatlan stílusa és környezete: Ha az ingatlan egy adott stílusban épült, például vidéki, modern vagy mediterrán stílusban, érdemes olyan színeket választani, amelyek harmonizálnak ezzel a stílussal. Ugyanakkor vegye figyelembe a környező épületek és táj jellegzetességeit is.
  2. Hangulat és kifejezés: Gondoljon arra, hogy milyen hangulatot és kifejezést szeretne elérni a kerítés festésével. Világosabb színek általában nagyobb térérzetet adnak és világosabb hangulatot teremtenek, míg sötétebb színek melegebb és intimebb légkört hozhatnak létre.
  3. Kerítés anyaga: Figyelembe kell venni a kerítés anyagát is a szín kiválasztásakor. Például egy fa kerítés esetén a természetes fa színek vagy a földszínek általában jól mutatnak, míg egy fém kerítés esetén modernabb és élénkebb színeket is választhat.
  4. Megjelenés és időtállóság: Fontolja meg, hogy milyen gyakran tervezi a kerítés festését. Ha hosszú távon szeretné megtartani a szín frissességét és élénkségét, érdemes olyan időtálló festéket választani, amely ellenáll az időjárásnak és a környezeti hatásoknak.
  5. Táj és környezet: Vegye figyelembe a környező növényzetet, a környező épületek és az összhangot a kerttel vagy környezettel. Olyan színeket válasszon, amelyek illeszkednek a környező táj jellegzetességeihez és színeihez.

Fontos, hogy türelmesen és alaposan mérlegelje a lehetőségeket, és ha szükséges, konzultáljon szakemberrel vagy festékszakértővel a legjobb döntés meghozatalához. Ne felejtse el előzetesen tesztelni a kiválasztott színt egy kisebb területen, hogy megbizonyosodjon arról, hogy elégedett lesz-e a végeredménnyel.

További cikkek a témában:

A kerítés legfontosabb tudnivalói

Festés a házon belül és kívűl

Festés árak

Villanyszerelés árak

Cserepeslemez árak, cserepeslemez felrakása 2024

Könnyűszerkezetes ház árak, határidők- 2022

 

By zorro