szo. márc 9th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Elege van ez elérhetetlen, eltűnő szakemberekből, a végtelen problémákból, a rengeteg telefonálásból, idegeskedésből, kifogásból, magyarázatból ?
Teljes körű kivitelezés szolgáltatás az Ön személyes  szakértőjével

Kattints ide

Ma már az emberek nagy részének az élete elképzelhetetlen autó nélkül, hiszen azzal járunk dolgozni, nyaralni, szállítják a gyerekeket óvodába és iskolába. Épp ezért fontos, hogy hol és hogyan tároljuk.

Garázs fajták

Nyitott garázs

nyitott kocsibeálló

A szabad ég alatt tárolt autók védtelenek a környezeti hatásokkal szemben, ezért ha nincs kialakítva zárt garázs, vagy nincs lehetőségünk építeni, akkor már egy nyitott változat is hatékony lehet, nem mellesleg ez a leginkább költség kímélőbb is.A nyitott garázs többféle anyagból készülhet, a felépítése azonban nagyjából mindig ugyanaz. Tartó oszlopokra rögzített tető, amely alatt az autónk védve van az esőtől, jégesőtől, és a káros UV sugárzástól is.Akár a házhoz is rögzíthető, így garázs funkciót csak akkor tölt be ha az autó épp alatta áll. Ez a szabadon álló nyitott garázsra is igaz, ezért ha üresen áll, akkor akár egy kerti partynál is jól jöhet egy kis extra fedett hely, ahova behúzódhatunk.Előnye még, hogy költséghatékonyan megépíthető, mivel jóval kevesebb anyag szükséges hozzá, mint egy épített garázs.Jellemzően fából készül, a tető borítására pedig szinte bármi alkalmas, ami víz vagy hóálló. Leggyakrabban cserepeslemez, zsindelyes lemez, vagy hagyományos cserép borítás kerül rá. Nyitott garázs készen is vásárolható, de egyedi méret esetén, szakember segítségével is megépíthető, ám ez általában magasabb költséggel jár.

Ha fából építtetne garázst, katt ide : https://www.fix24.hu/asztalos

 

Tipp: Ha szükösebbek az anyagi lehetőségeink, akkor mindenképp válasszuk a nyitott garázst. A legjobb szigetelést a cseréptető adja, nyáron hűvösebb marad alatta az autó, mint pl. egy polikarbonát tető esetén.

Zárt, épített garázs

két állásos garázs

A garázs építés korábban engedélyköteles volt, azonban 2017-óta már nem szükséges építési engedély a 300m2-t, és a nem emberi tartózkodásra szolgáló  100 m3-t és 4,5 m gerincmagasságot meg nem haladó építmények esetén. Mindössze egy egyszerűsített bejelentést kell megtennünk.

Garázs építés esetén ugyanúgy körültekintően meg kell terveznünk az építést, mint egy ház esetében. Át kell gondolnunk, hogy a telek mely részén fog megépülni, milyen anyagokat fogunk felhasználni, milyen mérete lesz, és melyik típusú garázsajtó kerül rá.

https://www.fix24.hu/blog/garazskapu-arak-es-tudnivalok/

A méret meghatározásánál fontos számításba venni, hogy mi az elsődleges cél. Csak az autót szeretnénk itt tárolni, vagy más céloknak is meg kell felelnie, pl tároló, vagy barkácsoló rész is kerül bele. Ha nem csak hagyományos garázsként funkcionáló épületet szeretnénk, akkor célszerű előre megtervezni, hogy a benne tárolt eszközök, munkapadok, mekkora helyet fognak elfoglalni. A biciklik tárolásához kényelmes és hozzáférhető területet kell kialakítani, ha pedig a kerti eszközöket is itt szeretnénk tárolni, akkor jóval nagyobb méretben kell gondolkodnunk. Érdemes az előre kalkulált méreteket némi ráhagyással számolni.

Sokan építenek garázst alternatív anyagok felhasználásával, pl OSB lapból, zártszelvény megerősítéssel. A jelenlegi szabályok szerint zárt garázs nem építhető éghető anyagból, ezért ha mégis emellett döntünk, az építést úgy kell kiviteleznünk, hogy a felhasznált anyagok megfeleljenek a tűzvédelmi előírásoknak. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az OSB lap nem teljesen vízálló, még az sem amely impregnált, hiszen a vágások, illesztések mentén, egy nagyobb eső esetén elkerülhetetlen hogy nedvességet vegyen fel. Ez a garázs élettartamát jelentősen csökkentheti, ezért célszerű tartósabb anyagot választani. Hiába tűnik ez az opció költséghatékony megoldásnak, hosszú távon jobban járunk, ha drágább, de minőségi anyagokat választunk.

Szendvicspanel/könnyűszerkezetes garázs

 

Szintén költséghatékony megoldás a könnyűszerkezetes garázs építése. Ez készülhet lemezből vagy szendvicspanelből is. A szendvicspanel a lemezzel ellentétben szigetelt, így megvédi az autót a túlzott felmelegedéstől.Küllemre is más, mint egy lemezgarázs. A lemez oldalfala bordázott, ezzel szemben a szendvicspanel sima felületű, és teljesen a házhoz igazítható kinézetű.Előnye, hogy szigetelt és maximálisan megfelel a tűzvédelmi előírásoknak.Felhasználását tekintve számos helyen felhasználható. Bármilyen könnyűszerkezetes melléképület felépíthető belőle, gyors és tiszta munkálatot garantálva. Nagyobb volumenű kivitelezésnél is használják, csarnokok és és könnyűszerkezetes házak alapanyag is lehet.Fontos, hogy teljesen vízszintes alapra kerüljön, mert pontosan kell illeszkednie a betonhoz a teljes vízhatlanság elérése érdekében.Lapraszerelt formában kerül kiszállításra, előre egyeztetett méretek alapján. Az összeszerelés gyorsan megy, általában 1-2 nap alatt kulcsrakész állapotba hozható egy garázs.

Mobilgarázs

A mobil garázs, a nyitott fa szerkezetű garázshoz hasonlóan, készen kapható, emiatt azonnal rendelkezésre áll a szállítást követően. Anyagát tekintve jellemzően valamilyen lemezből készül. Fontos hogy szigeteléssel ellátott változatot válasszunk, így garantáltan nem melegszik fel nyáron sem.

Garázs árak

A fentiekből adódóan a garázs ára attól függ, hogy milyen típust szeretnénk. Egy hagyományosan felépített, cseréptetővel és profi garázskapuval ellátott változat a legköltségesebb és a leghosszabb építésű idejű.

Mobilgarázs mérettől és típustól függően 140.000 – 1.000.000-Ft között érhető el.

A könnyűszerekezetes garázsoknál hasonló a helyzet, itt is a típus és a méret határozza meg az árat, de jellemzően 170.000 – 1.200.000-Ft közötti összeggel számolhatunk.

A nyitott kocsibeállók pedig 70.000 – 300.000-Ft közötti áron vásárolhatóak meg.

https://www.praktiker.hu/kert/kertepites/fahaz-autobeallo

 

By Nixa