csü. márc 14th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Mi az a hőszivattyú?

Hőszivattyú:

A hőszivattyú egy olyan eszköz, melynek működési elve, hogy a környezetből hőt von el, majd ezt adja vissza fűtés formájában.

A működéséhez villamosenergiához van szükség, mégis korszerű fűtési módnak minősül, mert levegőből, talajvízből, vagy a talaj mélyebb rétegeiből nyeri a hőt.

Ez a fajta fűtés kiegészíthető napelemmel vagy szélkerékkel, így a villamosenergia is természetes formában érkezik, így gyakorlatilag 100%-ban megújuló energiát kapunk.

a hőszivattyú működése
Megújuló energiaforrás

Mire használhatjuk a hőszivattyút?

    A hőszivattyút fűtésre, hűtésre és meleg víz előállításra is használhatjuk.Érdemes olyan rendszer kiépítését választani, amely a hűtést is el tudja végezni. Azért is éri meg így, mert talajszondás hőszivattyú esetén nyáron pótolni kell a télen kivett hőt a talajba, ugyanis ha ez elmarad néhány év alatt kimeríthetjük a talaj energiaforrásait és a rendszer használhatatlan lesz.A napkollektorhoz hasonlóan a kinyert fűtővíz alacsonyabb hőfokú, mint más fűtési rendszernél, ezért leginkább padló, fal, vagy mennyezet fűtésre ideális.

Hőszivattyú előnyei és hátrányai

  • Biztonságos és környezetbarát fűtési mód, mivel nincs károsanyag kibocsátása, akár hulladékhőt is hasznosítani tudunk, továbbá nem kell félni a szénmonoxid és füstgáz képződéstől sem.
  • Magyarország rendkívül jó adottságokkal rendelkezik a geotermikus fűtési módokhoz, ezért rendkívül gazdaságosan üzemeltethető.
  • Állami támogatással tudjuk kiépíteni a rendszert, érdemes utánajárni, és kihasználni a lehetőségeket.
  • Hátrányai között a legfontosabb megemlíteni, hogy mivel elektromos árammal működik, a fogyasztása igen nagy lehet, valamint az elektromos áram hagyományos úton történő előállítása rendkívül környezet szennyező.
  • A telepítés költsége magas, a fűtési rendszerek közül az egyik legdrágább, megtérülési ideje pedig akár 10 év is lehet.
  • Mindezek ellenére érdemes átgondolni, mert a későbbiekben jelentősen csökkenti a fűtésszámlát, valamint a környezetünket is megóvjuk vele.

A hőszivattyú rendszer típusai:

Vízbe süllyesztett:

  • Leginkább külföldön elterjedt, Magyarországon nem igazán kivitelezhető, mivel a csöveket legalább 2m mély tó vagy folyó aljára kell rögzíteni. Hűtési funkcióval is rendelkezik ezért több energiát és pénzt takarítható meg.

Földszondás hőszivattyú:

  • Geotermikus energia segítségével működik, 80-100m a föld alatt nyerik a fűtéshez szükséges hőt. Kis helyigényű, és mivel mélyen a talaj alatt helyezkedik el, nem befolyásolja a telepíthető növényeket sem.

Hátránya, hogy engedélyköteles, és a mély telepítés miatt igen költséges lehet a kiásatása.

Talajkollektoros hőszivattyú:

  • A talaj felső rétegének hőjét hasznosítja, a földszondás szivattyúval szemben csupán 1-1.5m-el a föld alatt helyezkedik el, és a telepítés költsége is jóval kedvezőbb.Engedély nélkül telepíthető, és bár nem a geotermikus hőt használja, mégis el tudja vonni a nap által felmelegített területekről is az energiát.Hátránya, hogy nem tudunk ráépíteni, ezért alaposan meg kell tervezni a helyét, továbbá, fák és mély gyökerű növények sem telepíthetők rá.

 

  • A hőszivattyú működési elve
    A hőszivattyú működése

Víz-víz hőszivattyú:

  • A rendszer két kutat használ a működéshez, egy víznyerőt és egy víznyelőt.A nyerő kútnak folyamatosan tudnia kell biztosítani a rendszer működéséhez szükséges vizet. Fontos, hogy ha a kút elapad, a rendszer nem tud üzemelni. Hátránya, hogy rengeteg munkát igényel a terveztetése és telepítése is, valamint a rendszerbe kerülő vizet szűrni kell, ami további költségeket jelent.Mindezek ellenére, az összes típus közül ennek van a legnagyobb hatásfoka.

Összegzés:

A fentiek alapján mérlegelni tudjuk hogy a területünk adottságaihoz melyik a legmegfelelőbb, de ne feledkezzünk meg róla, hogy annak ellenére hogy a fűtésszámlánkat a 0-ra csökkenthetjük pár év alatt, ennek a fűtési módnak a legköltségesebb a telepítése. A külső elemeken kívül a belső átalakításokat is el kell végeznünk, ki kell cserélnünk a radiátorokat és termosztátokat is. Tőke hiányában ne is gondolkozzunk a váltáson, érdemes más alternatíva után néznünk ha csökkenteni szeretnénk a fűtésszámlát.

Hőszivattyús fűtés árak:

A földszondás és a levegőszondás hőszivattyú esetében is igaz, hogy nem elég egy szonda az egész ház fűtéséhez. Egy átlagos családi házhoz általában 3 szondát célszerű telepíteni, ennek költsége 500.000 Ft körül mozog/db. Ezeken kívül számolnunk kell a hőleadók kiépítésének költségével, a terveztetéssel, és az egyéb kiadásokkal, tehát egy kisebb családi ház esetén is minimum 3 millió forint a rendszer kiépítése.

A levegős szivattyúnál még nagyobb végösszeggel találkozhatunk, ugyanis az olcsóbb változat 2 millió, a drágábbak 3-3.5 millió forint körül vannak, amihez még hozzá jön a betelepítés és a hőleadók ára is, tehát ebben az esetben minimum 4-4.5 millió forinttal számolhatunk.

https://www.rifeng-hoszivattyu.hu/mennyibe-kerul-a-hoszivattyus-futes

Fontos, hogy minden esetben kérjünk szakértői segítséget, ha emellett döntünk.A megújuló energiák hasznosítása rendkívül népszerű, környezettudatos alternatíva, és abszolút megéri belevágni, mivel tényleg rengeteg pénzt takaríthatunk meg vele.

https://www.fix24.hu/futesszerelo

By Nixa