pén. márc 15th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Beköszöntött az ősz, és ezzel együtt a hűvösebb időjárás is, ami a fűtés kezdetét is jelenti.

A fűtésszámlák igen magasak lehetnek, különösen a régi típusú nem túl korszerű házaknál. Persze ezeknél is van lehetőség a spórolásra, de azt kijelenthetjük, hogy nagyobb költség csökkenést leginkább nagyobb beruházásokkal tudunk elérni.

De mégis mik azok a munkálatok melyekkel csökkenthetjük a számlákat? Cikkünkben körbejártuk a témát.

 

Mit tehetünk az alacsonyabb számlák érdekében? 

A nagyobb beruházások okozzák a leglátványosabb költség csökkenéseket. Ilyen például a külső szigetelés, ablakcsere, fűtéskorszerűsítés, tetőszigetelés.

A szigetelés fontosságáról korábban már írtunk, az alábbi linken olvashat bővebben a témáról

https://www.fix24.hu/blog/miert-fontos-a-megfelelo-hoszigeteles/

 

Az ablakok cseréje bár komoly beruházás, mégis hatalmasat dob a ház hő tartó képességén.A műanyag ablak legfontosabb tényezője a kiválasztáskor a légkamrák száma, illetve a vastagság és a műanyag minősége. A légkamrák határozzák meg az ablak hőszigetelő képességét, ezért érdemes minél jobb minőségűt választani.

Fontos még az üveg rétegeinek száma, új építésű házaknál legalább három rétegű, felújításnál pedig 2 rétegű üveget kell választanunk.

 

A fűtési rendszerek korszerűsítésével is rengeteget spórolhatunk a számlán, bizonyos típusokkal akár 0-ra is kihozható a fűtésszámla. Az alternatív megoldások, mint pl. a geotermikus-hőszivattyús, vagy az elektromos fűtés napelemmel kombinálva nagy kiadások, de ezekkel nyerhetjük a legtöbbet.

https://www.fix24.hu/blog/hogyan-sporolhatunk-hoszivattyu-segitsegevel/

 

Természetesen nem szabad megfeledkezni a tetőről sem, hiszen a hő felfelé áramlik, ezért nem mindegy, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik a tető.

Sík, padlással rendelkező födém esetén könnyen és olcsón javíthatunk az épület szigetelő képességén, mivel a meleg felfelé száll. Ha járófelületre van szükség a padláson, akkor érdemes lépésálló polisztirolt lerakni, egyéb esetben elegendő lehet egy cellulóz vagy üveggyapot paplan leterítése.A legjobb megoldás a födémek szigetelésére a cellulóz szigetelőanyag, mert rendkívül jó a hőtároló képessége és megfelelő szigetelést tudunk vele kialakítani a padláson is, így  a megszökő hő akár 80%-át is meg takaríthatjuk.

A padlás szigetelésétől kezdve, a tetőfedő anyag helyes megválasztásával és cseréjével rengeteget spórolhatunk.

 

Ha nincs pénzünk nagyobb munkákra… 

Számla- spórolás

Számos olyan praktika és olcsó megoldás létezik, amelyek segítségével csökkenteni tudjuk a költségeinket. Az ilyen megoldásokkal persze nem fogjuk emelni a házunk energiahatékonyságát olyan mértékben mint egy komolyabb felújítással, de akár 10-15 %-al mérsékelni tudjuk a fűtésszámlánkat.

Ablakok- számla

 

Az ablakok cseréje több százezres tétel, viszont más módon is javíthatunk a nyílászárók állapotán. 

A belső hő legnagyobb része a falakon és a nyílászárókon keresztül távozik. Külön problémát jelent, ha régi ablakaink nem záródnak megfelelően, és a kis réseken szökik a meleg, vagy behúz a kinti hideg levegő.

Ezek betömésével jelentős eredményt tudunk elérni. Érdemes minden ablakot és ajtót megvizsgálni, hogy vannak e olyan pontok, ahol huzatot érzünk.

A legtöbb barkácsáruházban kapható speciális gumiszalag, amit az ablakkeretre rögzíthetünk, és segítségével betömhetjük a réseket.

Több fajtája elérhető, attól függően tudjuk kiválasztani, hogy mekkora hézagot szeretnénk vele korrigálni.

A D-alakú szalagok vastagabb résekhez, az E-formájúak pedig a keskenyebbekhez ideálisak. Hatalmas előnye, hogy szakember nélkül is könnyen telepíthető, így pár ezer forintból megoldhatjuk a réseken keletkező huzat problémáját.

Magát az üveget is szigetelhetjük házilag. Erre az úgynevezett ablakfóliát tudjuk használni, amit az üvegre helyezve akár ezres nagyságrendű megtakarítást eredményez.

Ezeket szintén a nagyobb barkácsáruházakban tudjuk beszerezni, különféle méretekben kapható és pár ezer forintba kerül. Amellett, hogy szigetel, csökkenti a páralecsapódás mértékét is. Felhelyezése egyszerű, nem szükséges hozzá szakember. 

Fűtőtestek- számla

radiátor

Nem újdonság a hőtükör fóliák alkalmazása sem. A hőtükör fólia egyébként egy fényes felületű, méretre vágható anyag, ami több rétegből áll.

Ezeket a fűtőtest mögé kell elhelyezni, így visszaverik a hőt, aminek eredménye, hogy nem a falat fogjuk fűteni hanem a szobát. 

Az esetek nagy részében a radiátor vagy konvektor és a fal között úgynevezett légrés keletkezik, emiatt hasznos az ilyen fóliák alkalmazása.

A felhelyezése meglehetősen egyszerű. Leginkább olyan fűtőtesthez érdemes feltenni, amely utcafronti falon helyezkedik el.

 

Megoldás lehet még a hatékonyság növelésére, ha a fűtőtest környékét szabadon hagyjuk.

Sokan nem szeretik a fűtőtestek látványát, ezért különféle takaró elemekkel fedik el. Ezek valóban esztétikus látványt nyújtanak, viszont nem árt tudni, hogy visszavesznek a fűtés hatékonyságából. Ha spórolni szeretnénk, érdemes ezeket eltávolítani.

 

Egyéb tippek

 

  • Az egyik legfontosabb dolog, amit a fűtés-számlánkért tehetünk, az a fűtési rendszerek rendszeres karbantartása és tisztítása. Ezzel megelőzhető számos komoly probléma (Pl. szénmonoxid mérgezés), valamint spórolhatunk is, hiszen egy nem megfelelően légtelenített radiátor, vagy problémás rendszer sokkal több energiát használ fel, mint egy jól működő.

Érdemes már a fűtési szezon kezdete előtt gondoskodni erről.

 

  • Próbáljuk elkerülni a túlzásokat. Télen ne fűtsük a lakást 25 fokra, és járkáljunk rövidnadrágban és trikóban, hiszen így jóval magasabb fűtésszámlával számolhatunk. Öltözzünk fel, (természetesen nem kell nagy kabátban ülni otthon) és cseréljük le a nyári paplanokat télire. Éjszakára vegyük lejjebb a fűtést, a legideálisabb a 18-20 fok körüli hőmérséklet. Hűvösebb szobában sokkal pihentetőbb az alvás és a fűtés számlának is kedvezünk.

 

  • Érdemes a lakást nagyjából azonos hőfokon tartani (18-22 Celsius között). Természetesen ha elmegyünk otthonról, akkor célszerű a fűtést lejjebb venni, hogy ne pazaroljuk feleslegesen az energiát. Amit érdemes elkerülni, az a ház teljes lehűtése, majd hazaérkezéskor magas hőfokra kapcsolás. Ebben az esetben pazaroljuk a legtöbb energiát.

 

  • A szellőztetésről a hidegebb hónapokban sem szabad megfeledkezni. Ilyenkor célszerű lejjebb venni a fűtést, és rövidebb időre kitárni az ablakokat. Ha kereszthuzatot csinálunk, akkor elegendő pár percig szellőztetni, ez idő alatt a ház sem fog kihűlni.

 

  • Figyeljünk rá, hogy a fűtőtestek közelébe ne toljunk szorosan bútorokat, ezzel ugyanis megakadályozzuk a hő áramlását, így több energiára lesz szükség a lakás felfűtéséhez, ami ugy többletkiadás.

 

  • A hőérzettel összefügg a páratartalom is. Gyakori jelenség, hogy a túlfűtött lakásokban száraz a levegő, ami betegségekhez vezethet. 

Sajnos megfigyelhető ennek az ellenkezője is. A modern nyílászárók olyan jó szigeteléssel rendelkeznek, hogy nem engedik ki a felesleges nedvességet, ez pedig a penészesedés melegágya.

Az ideális páratartalom 40-60 % között van, a hőérzet is ilyenkor a legjobb. Érdemes egy érzékelőt beszerezni, valamint a túl száraz lakásokban időnként párologtatni. 

A túlzott nedvességtartalmú otthonokba vegyünk párátlanító berendezést, és szellőztessünk rendszeresen.

By Nixa