vas. márc 10th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Elege van ez elérhetetlen, eltűnő szakemberekből, a végtelen problémákból, a rengeteg telefonálásból, idegeskedésből, kifogásból, magyarázatból ?
Teljes körű szolgáltatás az Ön személyes  szakértőjével

Kattints ide

Házunk védelme, és a privát szféra megteremtése érdekében érdemes telkünk köré kerítést építeni. De milyen kerítést építsünk, milyen lehetőségeink vannak.Cikkünkben utánajártunk a kerítéssel és kerítés építéssel kapcsolatos tudnivalóknak.
kerítés kő oszloppal

Milyen kerítést válasszunk?

Építés előtt számos tényezőt figyelembe kell vennünk. Természetesen fontos az ár, és a kinézet is, de legalább ennyire fontos, hogy kerítésünk megfelelően strapabíró is legyen.

Átlátható legyen vagy ne?

A leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy zárt vagy nyitott legyen a kerítés. Általánosságban elmondható, hogy kétféle ember van. Az egyik tábor ragaszkodik a zárt kerítéshez, mivel így teljesen priváttá válik kertünk. Hátránya azonban, hogy az ilyen kerítés kedvez a betörőknek, mivel sokkal nagyobb arányban fordulnak elő bűncselekmények az ilyen házaknál, ugyanis, könnyebb észrevétlennek maradni, mivel a szomszéd sem veszi észre a mozgást. Ezzel együtt elmondható, hogy a nyitott kerítésnek pedig pont az a hátránya, hogy teljesen láthatóvá teszi az esetleges kertben hagyott értékeket, pl egy drága grillt, vagy egy értékes biciklit.Ezeket mérlegelve kell eldöntenünk, hogy melyik mellett döntünk.

A kerítés célja

Az elsődleges cél természetes a telekhatár egyértelmű megjelölése, és a biztonság. Fontos azonban itt is odafigyelni néhány dologra. Ha gyermekeink vagy kutyánk is van, akkor fontos szempont a kerítés megfelelő magassága. Ha léckerítés mellett tesszük le a voksunkat, akkor a rések közötti szélességre is figyelni kell, hogy a kutya vagy a gyerek ne szoruljon be, vagy férjen ki rajta.
Kutyák esetén a kerítés alapozás is rendkívül lényeges, mivel egy sima drótk vagy alap nélküli kerítés alatt könnyen kiássák magukat.A zárt kerítések a beláthatóságon kívül az utcai zajokat is csökkentik, ezért forgalmas helyek mellett különösen jó választás.
Természetesen egy jó kapu is elengedhetetlen, erről bővebben az alábbi linken olvashat.
https://www.fix24.hu/blog/az-elektromos-kapu-legfontosabb-tudnivaloi/

Kerítés típusok

Drót

drótkerítés
A legolcsóbb alternatíva a hagyományos drótszövet kerítés. Tekercsben kapható, és beton vagy fém oszlophoz kell rögzíteni. Megfelelően kifeszítve viszonylag strapabírónak mondható, de egy nagytestű házőrző kutya, rövid idő alatt kárt tehet benne, ugyanis a rendszeres felugrálástól vagy nekidőléstől “behorpadhat” megereszkedhet.Ha nincs háziállatunk, akkor jó választás lehet, ha nem szeretnénk, vagy nem tudunk drágább kerítést építeni, de kiegészítésnek is remek alternatíva. Használhatjuk csak a telek oldalain, a frontra pedig kerülhet esztétikusabb kerítés, így rengeteget spórolhatunk.A tekercses változatnál létezik jobb minőségű opció, a merevtáblás drótkerítés, ezek biztonsággal használhatóak kutyák mellett is. Az ára valamivel magasabb mint a hagyományos változatnak.
Sokan tesznek a drótkerítésre nádszövetet, így a kert beláthatósága szinte 0-ra csökken. Fontos azonban, hogy a nádszövet nem túl tartós, az eső és a környezeti hatások gyorsan károsítják, így pár évente cserére szorulnak.

Műanyag 

műanyag lécezésű kerítés
Viszonylag új technológiának számít a műanyag léc kerítés. Első hallásra egy olcsó kinézetű, rossz minőségű dologra gondolhatunk, azonban ez nem igaz. Kinézetét tekintve szinte megszólalásig hasonlít egy fa lécezésű kerítésre, és sokkal ellenállóbb mint gondolnánk, pl nem színeződik el UV sugárzás hatására sem. Az extrém időjárási körülményeket azonban nem viseli túl jól, sokkal tartósabb tőle egy fém, vagy betonkerítés.

Fa kerítés

fa kerítés
Egy nagy méretű telket fa kerítéssel, beton vagy kő oszlopokkal körbekeríteni, igazán pazar látvány. Azonban ez egy viszonylag drága kerítés alternatíva. Drótkerítéssel kiegészítve valamivel jobb a helyzet, de még így is súlyos összegeket rá költhetünk egy igazán csinos változatra.Mint minden fából készült kültéri elem, a kerítés is rendszeres karbantartást igényel ha fából készül. Felület kezelni kell, hogy ellenálló legyen az időjárással szemben, amit érdemes pár évente megismételni.

Kovácsoltvas 

kovácsoltvas kerítés
Nem minden stílusú épülethez passzol, de ha emellett döntünk, igazán karakteressé tehetjük vele kertünket. A fához hasonlóan itt is súlyos összegek rámehetnek az építésre, attól függően,hogy mennyire díszes és milyen alappal kombinált változatot építünk.Kovácsoltvas kerítéseket már barkács áruházakban is beszerezhetünk, itt valamivel olcsóbban juthatunk hozzá, mintha szakemberrel készíttetnénk el. Az ilyen tucatszámra gyártott elemek azonban, bár jó minőségűek, sosem lesznek annyira szépek, mint egy egyedileg, tapasztalt szakember által készített darabok.
https://www.praktiker.hu/kert/kertepites/kerites-kapu-drot

Milyen legyen a kerítés alap?

Az alap készülhet zsalukőből, betonból, de akár megmaradt téglából is. Fontos, hogy a tartósság érdekében a házépítéshez hasonlóan megfelelő mélységbe kerüljenek.A kerítés lábazat, ezután még beburkolahtó terméskővel, vagy dísztéglával is.Drótkerítésnél is készíthetünk alapot. Ha bebetonozzuk az oszlopokat esetleg a kerítés alját, sokkal stabilabb kerítést kapunk.Kérjük szakember segítségét, hogy hogyan lenne célszerű megépíteni, így biztosan szép, és évekig tartós kerítésünk lesz.https://www.fix24.hu/komuves

A kerítés építés jogszabályi háttere

A hatályos jogszabály szerint a kerítés építés engedély nélkül végezhető. Néhány önkormányzat azonban bejelentési kötelezettséget ír elő. A kényelmetlenségek elkerülése miatt érdemes ennek az építkezés előtt utána nézni.

Hol legyen?

A telek bekerítését az utcai telekhatáron, az utcáról nézve a jobb oldalra eső oldalon, valamint a hátsó telekhatár jobb oldalán építhetünk, illetve kötelesek vagyunk építeni amennyiben az adott önkormányzat ezt előírja. Fontos tudni, hogy ez nem mindenhol kötelező, az ide vonatkozó szabályozásról az illetékes önkormányzatnál kaphatunk felvilágosítást. Vannak azonban kötelezően betartandó szabályok, melyek az alábbiak:

  • A kapuk kialakításánál figyelni kell arra, hogy ne nyíljanak közterület felé
  • Tömör kerítés esetén az engedélyezett maximális magasság 2,5m
  • Üdülőterületen  nem építhető tömör kerítés, csak átlátható, vagy élő sövény
  • A telken belüli telekrészek nem választhatóak el tömör kerítéssel
  • A kerítésnek a telek saját területén belül kell állnia

Ezen felül érdemes utána nézni, hogy vonatkozik e bármilyen szigorított rendelet a kerítésépítésre. Néhány önkormányzatnál a szigorítás kiterjedhet a kerítés anyagára is.

By Nixa